Tyngre i cykelhandeln när allt färre tävlar

PP Cykel i Sandviken säljer motions- och tävlingscyklar för både amatörer, entusiaster och elitmotionärer. Men liksom många andra så vittnar butikschefen Stefan Persson om en väldigt tuff tillvaro som cykelhandlare.

Nu börjar resultatet av flera års ostadiga cykelleveranser komma i kapp – samtidigt som lågkonjunkturen slår till på allvar. 

Hej! Hur mår butiken just nu?

– Sådär skulle jag säga. Det är inte jättebra, men vi tror att vi överlever. Väldigt mycket saker har varit försenade och nu fick vi varor för tre år på ett bräde – då gick försäljningen ner. Det är en enkel sammanfattning. Det är inte hela sanningen, men mycket ligger där. Normalt säljer vi bäst i april–juli, men i år tror jag att juli–augusti blir de bästa månaderna. Nu är inte augusti helt klart än, men det känns som att det kommer bli skapligt höga siffror, tack och lov, säger Stefan Persson. 

Har sommarens väder påverkat er försäljning?

– Ja, det märks väldigt väl. De dagar det är dåligt väder är det nästan ingen i butiken. Det är framförallt de som köper de vanliga Svenssoncyklarna som saknas, där har vi nog tappat uppåt 50 procent i försäljning. Vi säljer mestadels mountainbikes, och mycket grejer för tävling och träning. Verkstadsbiten har ökat i stället, men omsättningsmässigt så blir det inte alls lika bra. 

Hur stor är cyklingen i ert område?

– MTB-biten är relativt stor, på landsvägssidan händer det inte jättemycket. Framförallt är det inte så mycket tävlingar. Men det har minskat även för MTB, för fyra år sedan var det mycket mer elitcyklister och motionärer. Det gör att vi tappar mycket i försäljning. Jag har bara koll på våra lokala tävlingar, men det är en väsentlig skillnad från innan pandemin. De har blivit lite mer bekväma. Förr skulle man tävla jämt, nu är det mer upplevelsecykling. Kanske drar de till fjällen och cyklar?

Vad har ni sålt bäst av den senaste tiden?

– Det har framförallt varit lite dyrare cyklar, 50 000 och uppåt. Naturligtvis spelar det in att vi rear i butiken, så det är många som slår till tack vare det. Vi säljer både lite gravel, racer och MTB. Det är cyklarna som märks mest i kassan, men det är klart att det går en del smågrejer som däck och slang. Det kan vi tacka Cykelvasan för, då ville alla ha fräscha grejer. Det är bara 15 mil härifrån upp till Mora, så vi var ett av de största länen i Cykelvasan. 

Hur ser ni på den kommande säsongen?

– Det är lite oroväckande, för det brukar gå ner i försäljning i vanliga fall. Det har blivit mer påtagligt med åren. Förr cyklade alla ute, då behövde man nya dubbdäck, kläder och skor… Nu sitter de flesta inomhus och trainern håller nästan i en evighet. Det är inte heller så många som tillkommer i sporten. Men vi får hoppas på verkstadsbiten, att många lämnar in cykeln i tid så att den är klar till våren. Jag har kunder som åker från Gävle för att lämna in cykeln hos oss i Sandviken, så något måste vi göra rätt.

Sverigeresan. I en artikelserie tar vi oss Sverige runt för att prata med er. Hur mår ni? Vad är det senaste i butiken? Vad borde vi känna till? Den här månaden pratar vi med butiker i Gävleborg.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="30544" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]