Lågkonjunkturen slår allt hårdare mot småorter

När det ekonomiska läget blir allt tajtare så söker sig kunderna till den billiga e-handeln. För butiker som verkar på mindre orter blir det mycket tydligare: "Folk påverkas av media", säger Dan Bergqvist på Allans sport i Leksand.

Allans sport i Leksand grundades av Allan Bergqvist redan 1937. I slutet av 60-talet flyttade de till sina nuvarande lokaler och butiken drivs i dag av hans son och sonson. När Sportfack ringer till butiken får vi prata med Dan Bergqvist, som väl egentligen torde räknas som pensionär vid 75 års ålder, men han har svårt att slita sig från butiken som i dag har tagits över av hans son. 

Hej! Hur mår butiken just nu?

– Det är mycket mindre att göra, det är bara så det är. Det är väl lika över hela Sverige. Räntor och elpriser påverkar, folk handlar mindre, det är inget att sticka under stolen med. Jag tror folk påverkas av media, det är liksom inga positiva signaler som sänds ut. Det är nog mer kännbart för företagare på mindre orter. Många åker till Borlänge, och många skickar hem på nätet i stället. Vi har slutat med öppet köp sedan ett par år tillbaka, för folk provade hemma och beställde på nätet i stället. Nu har vi bara bytesrätt. 

Vilka idrotter är störst i ert område?

– Vi säljer lite allt möjligt, både kläder och hockeyutrustning. Det är väldigt svårt att säga vad vi säljer mest av. Det säljer inte mycket över huvud taget den sista tiden. Vi sålde ju en hel del under pandemin, den var ingen nackdel på det viset. Men lågkonjunkturen är inte alls bra. Förr var vi Intersport men vi ville styra mer över vårt sortiment, så då gick vi över till Sportringen i stället. Nu kan vi sälja det vi vill. 

Hur ser ni på den kommande säsongen?

– Nu kommer våren, så nu blir det vårgrejer! Vi säljer en del cyklar, men inte som förr. Vår och höst är lite sämre för oss, det är nu under vintern som alla åker upp hit. Vi får stå på flera ben, det är det enda sättet. Vi säljer mycket av alltifrån kläder, cyklar, cyklop, och ammunition till cykeldelar. Trosor och kallingar. Vi har det mesta!

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="29124" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]