Hilleberggrundarnas produktinnovation: Pulka för ryggsäcken

Först ut var den jämtländska fjällpulkan. Nu släpper Jemtlander en helt ny sorts produkt som vi inte sett tidigare: Ett pulkaskal för att dra ryggsäcken i snön.

Hillebergs unga systerföretag Jemtlander, jobbar snabbt för att utveckla sitt sortiment. Nu lanserar de en helt ny produkt, en sorts fjällpulka specialanpassad för ryggsäckar. De kallar den ”pullpac”, och den består av ett plastskal som spänns fast utanpå din vandringsryggsäck. Med hjälp av en lina och en dragsele kan du sedan släpa ryggsäcken efter dig på skidturen. Lennart Mörtsell är VD på Jemtlander, som han driver tillsammans med Bo och Rolf Hilleberg. 

Det här känns inte som något vi sett tidigare?

– Tja, vi har inte kommit på det här helt själva. Bland annat har Jörgen ”Fjäderlätt” Johansson gjort en hel del försök, men vi har inte sett det kommersiellt tidigare, säger Lennart Mörtsell. 

En vecka efter lansering så konstaterar han att mottagandet och intresset varit varmt. När vi pratas vid är det en butik som hunnit köpa in produkten och diskussioner pågår med flera. Precis som Jemtlanders pulka i klassisk tappning så är hela produkten producerad lokalt. Alla delar har tillverkats i Jämtland, vilket också speglas på priset. Spannet ligger mellan 2 850 och 3 300 kronor. 

– Vi är ett företag som finns i Jämtland, vi köper komponenter och tjänster från företag i Östersund. Vi har hittills tryckt upp ett hundratal, då blir det helt andra priser än om man beställer 10 000 stycken från Vietnam. 

De blivande kunderna hoppas han är människor som rör sig i fjäll, men kanske är intresserade av att ta med sig lite lättare packning än vad en fjällpulka erbjuder. Exempelvis skulle åkare som går stugtur ha nytta av produkten. 

– Vår erfarenhet är att väldigt många människor har bra rörelsekondis, men inte så bra bärkondis. De 15 kilo du har i säcken känns aptitligt när du provar den hemma, men efter några kilometer med den på ryggen så är det inte lika roligt. Det är väldigt mycket behagligare att dra än att bära. Har man väl börjat dra sin utrustning så brukar man inte ta upp den på ryggen i onödan…

Men tack vare att ryggsäcken fortfarande är så tillgänglig så är det ändå lätt att göra så vid behov, utan att spänna loss något. Om terrängen är extra krånglig, eller framåt vårvintern när det blir alltmer barmark, då kan behovet att ha ryggsäcken på ryggen uppkomma. Produkten kommer dock med en draglina, vilket gör den lite mer ostyrig än en pulka med hårda skaklar. 

– Men du kan välja att irritera dig, eller så konstaterar du att det här är ett annat sätt att transportera utrustning på. Nu har vi två produkter som kompletterar varandra, säger Lennart Mörtsell.