Golfjättens vd om kronpriset: ”Vi framstår som ett billigt land”

Golfjätten Dormy har handlat med utländsk valuta, vilket har gynnat dem på kort sikt. Men till nästa år ser förutspår vd Anders Wall förändringar i prislistorna.

Hur påverkas ni av den svaga kronan?

– Kronförsvagningen under året har inneburit att de prislistor som upprättades när kronan var starkare mot dollar och euro har varit ganska fördelaktiga för oss. Om du tittar på ett dussin ProV1:or i Europa så kostar de 64 euro. I Sverige tar vi 599 kronor. Vi framstår just nu som ett billigt land. Så mot oss har den svaga kronan inte slagit ännu. Vi har köpt ganska billigt. Däremot så ser vi nu när vi pratar med leverantörerna att priserna kommer att anpassas till den svaga kronan nästa år. Så jag tror att genomslagskraften på den svenska golfmarknaden kommer att bli tydligare 2024 än den varit i år. Det finns flera parametrar att ta hänsyn till. Vi köper en del i dollar och euro men ganska lite. Vi transporterar en del i container från Asien och då har de dyra frakterna påverkat mer. När de var som dyrast slog det hårdare, för frakten per enhet påverkade inköpspriset mer. Nu har ju fraktpriserna gått ned, säger Anders Wall.

 Hur ser era tankar om 2024 ut?

– Jag tror vi ­kommer se det många pratar om – att vi importerar inflationen. Det kommer bli tydligt nästa år. Vi ser ju på prissättningen på vissa produkter att de tyvärr går upp ganska mycket i pris till 2024. Leverantörerna kommer att behöva anpassa priset. Sedan vet man inte om de tar hela steget, för den kronkursförsvagning som skett. Förhoppningsvis blir inte den svenska kronan svagare i alla fall. Vi hoppas den kanske tar tillbaka lite av sitt värde.

Ni hoppas på en starkare krona?

– Det är klart. Det vore bra för alla. I den internationella handeln har vi köpt billigt men över tid kommer vi att få betala betydligt mer för varorna eftersom kronan är svag. Så en stärkning är önskvärt. Det skulle bli bättre harmoni. Men det är tudelat. Ta Skåne – vi har mått väldigt bra av att shoppingsugna danskar åker över sundet och tycker att det är rea i hela södra Sverige. Där har vi fått en positiv effekt på våra Skånebutiker. 

Hur påverkas ni om kronan ­sjunker?

– Det är alltid svårt när valutorna är volatila och priset inför kommande år sätts till en valutakurs och därefter sker större förändringar under säsongen. Givet att kronan skulle stärkas under året från det att priserna satts till en lägre valutakurs kommer effekten bli att vi i Sverige framstår som dyrare. Just nu framstår den svenska golfmarknaden som billig och det kan ju kortsiktigt stärka vår internationella handel om turister i Sverige upplever Sverige som billigt.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33396" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]