Sveriges enda volleybollexpert utgår från Falkenberg

Med 10 000 licensierade spelare i Sverige så utgör volleyboll en ganska liten andel av Sveriges idrottande. Ändå finns det gott om utrymme för Base sport, som är den enda butiken i landet som specialiserat sig på utrustning till svenska volleybollspelare. Kunderna är både privatpersoner och föreningar.

Hej! Hur mår butiken just nu?

– Vi är 3,5 anställda och tycker att det är jättekul att göra det vi gör – och bara det. Det är vi ganska bra på. Som andra har vi förstås småproblem, vi jobbar bara med nischgrejer och då får man importera. Det är mycket euro och dollar och det är ett bekymmer just nu. Men vi har en lönsamhet som vi är nöjda med och inget intresse av att bli större, säger Gunnar Kärrbrant som startade Base sport 1995. 

Ni har både butik och e-handel? Hur når ni främst era kunder?

– Butiken är nog snarare ett showroom, dit man kan komma om man verkligen vill prova. Vi jobbar bland annat med volleybollskor som är en smal nisch, och vi har 9–10 modeller av knäskydd. Vi har öppet 9–16. Näthandeln har varit grejen från start, även om vi kallade det postorder från början. 

Hur kommer det sig att ni utgår från just Falkenberg?

– Jag var sportchef och elittränare i Falkenbergs Volleybollklubb, vi vann till och med SM. Men det fanns ju inga grejer att tillgå för oss. Jag såg att det fanns kul grejer ute i världen, så jag bestämde mig för att satsa. -96 fick jag agenturen för några varumärken. Jag skulle tro att det är så det börjar för andra nischbutiker också, man har sett produkter som inte finns på vår marknad och så har man ett kontaktnät in i sporten. 

Hur ser konkurrensen ut för er nisch?

– Konkurrenter får man vare sig man vill eller inte, ofta är det holländska näthandlare som vill vidga sina vyer. Men konkurrens i Sverige finns inte, och det är inte så konstigt. Det här är en relativt liten sport. Där ligger vår affärsmodell. Det här är inget som intresserar de stora kedjorna: De kallar beachvolleyboll för ”sommarlek” i sitt sortiment. Det är att säga till 11000 nördar att det de gör är att bara lalla runt… 

Vad säljer ni bäst av just nu?

– Volleybollar, de är alltid på tapeten oavsett om det är inomhus- eller utomhussäsong. Mycket skor, mycket textil. Vi är importörer av +Adrenalina, och de jobbar enbart volleyboll. Det är jättekul. Det är inget fel på Craft men det är inte volleyboll för mig. 

Hur ser ni på den kommande säsongen?

– Vi är mitt inne i högsäsong just nu, klubbarna brukar starta precis efter sommarlovet beroende på vilken division de spelar i. Vi tar ju hand om hela varukedjan här, vi fixar tryck på kläder och förädlar produkterna. Det ser vi som service, är det bråttom så ska allt kunna fixas pronto. Vi löser hela kedjan inom huset, säger Gunnar Kärrbrant.

Sverigeresan. I en artikelserie tar vi oss Sverige runt för att prata med er. Hur mår ni? Vad är det senaste i butiken? Vad borde vi känna till? Den här månaden pratar vi med butiker i Halland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="32745" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]