11 år gammal tröja vann Scandinavian Outdoor Award

I en tid när produktutveckling och "att vara i framkant" är saker många varumärken strävar efter, sticker årets "Overall"-vinnare ut i mängden. Den är nämligen mer än ett decennium gammal.

Inför ett fullt hus var det vid 17.30 på måndagen dags för Scandinavian Outdoor Group att dela ut sina priser. Och en av vinnarna, den som vann det stora ”overall”-priset, stack minst sagt ut.

För Woolpower lyckades nämligen vinna just det priset med en elva år gammal tröja, deras Zip Turtleneck 200. Exemplaret som skickades in till juryn var noppigt och slitet på så sätt som en elva år gammal tröja ser ut när den använts. Men funktionen var förstås fortsatt densamma, vilket också ledde till ett oväntat pris som vinnare i den viktigaste kategorin.

Nedan kan du läsa om alla vinnare med kategorier och motiveringar.

OVERALL WINNER: Woolpower – Zip Turtleneck 200
Juryns motivering: Genom att skicka in en 11 år gammal mellanlagerströja tar Woolpower ett djärvt kliv mot att ändra sättet vi tänker kring frilufts kläder. Den ser noppig ut, som en 11 år gammal produkt gör, men efter 11 års användning fungerar och presterar plagget fortfarande som det ska, enligt juryn.U llfrotté Original-tyget har givit värme åt många sedan det utvecklades under tidigt 70-tal och har använts i det här plagget sedan 1972. Alla jurymedlemmar hyllar materialet Ullfrotté, som utöver att prestera mycket bra även är extremt tåligt och långlivat, och därmed hållbart miljömässigt.

SUSTAINABILITY AWARD: Hestra – Alpine Pro Mono Wool

Juryns motivering: Det svenska företaget Hestra är kända för sina fantastiska handskar och Army Leather Heli Ski Glove and Mitten är en av deras mest ikoniska modeller. Att ta den designen och arbeta om den till att bli nästintill helt hållbar, utan att förlora sin varken sin tålighet, funktion eller komfort, är en enastående prestation. Getskinnet i handflatan är krom-fritt och ofärgat. Överdelen består av 100% återvunnen och ofärgad polyamid och handskens detaljer är tillverkade i 100% nylon. Den avtagbara ullinnerhandsken är också ofärgad. Hestra har gjort många bra val när de gjort denna klassiska handske mer hållbar!

APPAREL AWARD: Bergans of Norway – /YMountain Line Wooltech Midlayer Jacket

Jurynsmotivering: Technostretch – en blandning av merinoull och Cordura – som har använts i denna mellanlagersjacka, är extremt bekvämt att bära. Tillägget av keramisk print på tyget ökar tåligheten i plagget. Designen är välgenomtänkt: de platta sömmarna är placerade så att de inte påverkas av ryggsäcksremmar. Ärmslutens förslutningar är stora och går bra att använda även med handskarna på och den tighta huvan passar bra under en hjälm. Den integrerade halsvärmaren skyddar mot kyla och är också bekväm att ha under en skaljacka. Med /YMountain Line Wooltech Midlayer Jacket har Bergan sof Norway skapat en mellanlagersjacka som passar året runt.

FOOTWEAR AWARD: Viking Footwear – Constrictor Icegrip Warm GTX
Juryns motivering: Den här lite högre, lätta vinterskon är extremt varm, tack vare isolering med PrimaLoft och vattentätt Gore-Tex-membran som andas bra. Materialmässigt är skon tillverkad till stor del av återvunnet material. Yttersulan av Vibram Arctic Grip är designad för att greppa bra på hala ytor. Det höga skaftet ger fotleden bra stöd. Bak på skaftet finns en stor ögla som gör det lätt att ta skon på och en tjock kant gör det lätt att ta den av igen. Viking Constrictor Ice Grip Warm GTX är en solid vintersko för krävande förhållanden.

KIDS AWARD: Reima – Osteri

Juryns motivering: Den här barnjackan är Finska Reimas första Bluesign-produkt. Den är tillverad i en kombination av flera intressanta, hållbara material. Det yttre materialet är gjort av Seawool, en blandning av vanlig återvunnen polyester och en återvunnen polyester som innehåller ett puder i nano-storlek, från kasserade ostronskal. Ett PU-membran gör att jackan är vattentät och andas. Värmen kommer från Fellex Ocean Ecofill, som gör att jackan också bidrar till att hålla haven och kusterna rena. Jackan är dessutom mycket bekväm och har alla attribut som barn behöver.

Relaterat företag i Sportregistret

 • Scandinavian Outdoor Group

  Scandinavian Outdoor Group är en medlemsorganisation för skandinaviska varumärken. De arbetar för att hitta synergier som stärker medlemmarna och skandinavisk outdoor i stort, till exempel Scandinavian Village på de stora ...

 • Reima Oy

  Reima är världsledande varumärke för funktionella barnkläder. Vårt uppdrag är att uppmuntra barn att upptäcka rörelseglädjen. Vår affärsidé är att erbjuda kläder och skor av god kvalitet, året runt, från topp till tå, för aktiva barn i åldrarna 0 till 12 år. Funktionalitet, säkerhet, hållbarhet och innovation är grundläggande värden i Reimas design. Vi fokuserar på aktiva barns behov för att kunna erbjuda föräldrar relevanta lösningar vid rätt tidpunkt med ständig tonvikt på hantering av produktlivslängd.

 • Viking Footwear

  Viking Footwear är ett nordiskt varumärke specialiserat på 100 procent vattentäta gummistövlar och kängor. Företaget är idag marknadsledande på den skandinaviska marknaden. Sedan 1920 har Viking tillverkat stövlar och skor speciellt anpassade till det hårda nordiska klimatet. Viking har ett brett sortiment vattentäta skor, kängor och stövlar för såväl sommar- som vinterbruk. Alla Viking stövlar och skor är funktionella, hållbara och håller fötterna varma och torra i alla typer av väder. Det är det unika Gore-Tex lagret som gör att Vikingskor kan hålla vätan ute, men samtidigt låta foten andas. Viking skor riktar sig till både barn och vuxna som har ett aktivt friluftsliv och som trivs utomhus. Framför allt Viking barnskor är mycket populära och företaget har stor expertis inom barnskosegmentet.

 • HESTRA

  HESTRA är ett svenskt familjeföretag, grundat i Småländska Hestra 1936, som designar, tillverkar och säljer kvalitativa handskar. Varumärket erbjuder ett brett sortiment av olika material, allt från klassiska skinnhandskar till mockahandskar och svinskinnshandskar. HESTRA utvecklar alltid handskar med största fokus på kvalitet och dig som användare; den professionella utövaren, vardagsmotionären, den modemedvetna kunden och dig där emellan.

 • Bergans Nordic AB

  Försäljning och lagerhållning av Bergans of Norway. Sortimentet: friluftsliv, fjällsport, skidåkning, lifestyle, barn och ungdom, sovsäckar, tält ryggsäckar och bärstolar. Ally hopfällbara kanoter.

 • W.L. Gore & Associates Scandinavia AB

  Gore Scandinavia AB är ett helägt dotterbolag till Gore Inc. Vi ansvarar för försäljning, marknadsföring och utbildning av GORE-TEX Brand som inkluderar: GORE-TEX Products och GORE-TEX Infinium Products.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="27391" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]