Längd är högst

Längd var förra vinterns stora säljsuccé. Nu har vi siffror på exakt hur bra det gick för längd, alpint och snowboard och vilka märken som är marknadsledande.

Att förra vintern var en rekordvinter vad det gäller snö och kyla vet vi alla. Att skidor sålde bra är heller ingen överraskning, men nu kan vi visa exakt hur bra alpint, längd och snowboard sålde vintern 2010/2011.

Det riktigt roliga med statistik är när vi kan titta bakåt och jämföra med tidigare år. Sportfack har nu genomfört sin undersökning om skid- och snowboardförsäljning sex gånger sedan 2000 och det går att se några trender.

När vi gjorde vår första undersökning år 2000 hade vanliga utförsåkare precis upptäckt carvingskidorna. Totalvolymen för alpina skidor låg på runt 75 000 par skidor men de kommande åren skulle många skaffa sig nya, moderna skidor och på sex år nästan fördubblades försäljningen. Sedan dess har försäljningen sakta minskat trots två bra vintrar på rad de senaste åren och landade förra året på 110 000 par. Slutsatsen är att kunderna köper nya skidor när de behöver det och inte för att det finns snö på hemmaplan.

Längd är högst

Längdförsäljningen är betydligt mer kopplad till bra snötillgång. År 2000 låg totalvolymen på runt 90 000 par längdskidor och med hjälp av hyfsade vintrar och en allmän hälsotrend var siffran sex år senare uppe på 155 000 par skidor. Två år senare var det en riktigt usel vinter och då rasade längdförsäljningen medan alpinförsäljningen backade betydligt mindre. Förra vintern var fantastisk med snö i stora delar av Sverige redan från mitten av november. Längdskidorna flög ut ur butikerna och totalt såldes runt 180 000 par längdskidor.

Snowboard fortsätter att tappa. Sedan vi började med undersökningen har det varit en nedgång med några tusen brädor om året. Tyvärr har vi inga siffror från den gyllene snowboarderan i mitten av 90-talet, men uppskattningsvis såldes det då minst 60 000 brädor om året. År 2000 var den siffran nere i 35 000 och sedan dess har antalet leverantörer minskat drastiskt och när det är få som drar en vagn går det inte så fort. Årets försäljning beräknas till 17 000 brädor men då har vi varit ganska generösa i uppskattningen av kedjornas försäljning av deras egna varumärken. Kanske är den inte mer än 15 000 brädor.

Tillbaka till alpint. Fjolårets försäljning uppskattas alltså till 110 000 par skidor och tio procent fler pjäxor. Största skidmärket är fortfarande Head som har en marknadsandel på runt 23 procent. Den stora vinnaren är K2 som nästan dubblat sin marknadsandel på tre år och nu är det näst största skidmärket i Sverige. Tredje störst är Atomic.

På pjäxsidan är Salomon det klart största märket – mer än var fjärde pjäxa som säljs i Sverige kommer från Salomon. Tvåa är Nordica och trea är Head och tillsammans har dessa tre största märken en marknadsandel på runt 63 procent.
Alpina bindningsmarknaden består egentligen av fyra märken: Head, Salomon, Marker och Look. Dessa i sin tur säljer bindningar till andra skidmärken för att dessa ska kunna sälja färgmatchade paket. Därför sitter Heads bindningar på Fischers skidor, Salomons på Scotts och Atomics, Looks på Rossignols skidor och Markers bindningar säljs i paket med både K2, Völkl och Nordica.

Head är det största bindningsmärket med en total andel på runt 33 procent men både Marker och Salomon skuggar dem så det blir bara runt tio procent kvar till Looksystem.

NYPAN SALT

Som alltid ska siffror tas med en nypa salt. Våra siffror kommer från leverantörerna som rapporterat hur mycket de har sålt till butikerna under förra säsongen. Den faktiska försäljningen ur butik kan vara både högre och lägre. Högre om butikerna hade kvar produkter från förra året som de sålde nu och lägre om de blev sittande med ett lager efter säsongens slut.

På längdsidan är Fischer fortfarande det största märket med en marknadsandel på runt 30 procent men Atomic har vuxit ordentligt sedan förra mätningen och är nu näst störst med en andel på 25 procent. Tredjeplatsen delas mellan Salomon och Madshus och övriga aktörer har bara enstaka procent av marknaden.

Även inom längd är Salomon det största skomärket och de är så stora att nästan varannan längdsko som säljs kommer från Salomon. Näst störst är Alpina med knappt 20 procent av marknaden och Fischer är trea. Längdbindningarna är uppdelade på två system: Rottefellas NNN och Salomons SNS. Fischer, Alpina och Madshus använder Rottefellas system medan Atomic kör med Salomons. Salomons SNS är fortfarande det största systemet men Rottefella har knappat in så att fördelningen numera är ungefär 55/45 till Salomons fördel.

Snowboardmarknaden är som jag sa tidigare svårare att få ett grepp på eftersom kedjorna säljer en hel del av sina egna varumärken. Utan tvekan är dock Burton det största märket på brädor och stämmer uppskattning om en totalmarknad på 17 000 brädor förra vintern så har Burton en andel på runt 30 procent. Bakom Burton är det jämnt mellan Head, Ride och Nitro att vara det näst största märket med 10–15 procents marknadsandel vardera. Värt att notera är att Head är det enda skidmärket som har någon volym att tala om med sina snowboards.

Burton dominerar skor med en marknadsandel på 50 procent. Vi saknar tyvärr siffror från flera skomärken men gissningsvis finns det en handfull märken som säljer runt 1 000 par vardera.

Burton dominerar lika kraftigt på bindningssidan med en andel på över 50 procent. Andraplatsen tas av Salomon tätt följt av Union och Nitro.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Sportmanship AB

    Sportmanship AB startades 1985. Företaget säljer, marknadsför och distribuerar följande varumärken: On, Powderhorn, Dolomite, Völkl, Marker och Dalbello. Utöver distrubitionsvarumärkena driver Sportmanship AB även det egna varumärket Berkeley.

  • Scantrade Scandinavia AB

    Scantrade Scandinavia AB vill erbjuda ett brett sortiment av innovativa varumärken och produkter i utvalda kategorier, från elit till motionär. För att göra detta arbetar vi idag med fem olika fokuskategorier; Alpine, Bike, Outdoor, Team och Sport & Lifestyle. Inom varje kategori finns välkända varumärken: Alpine: Nordica, Sidas, Smith, Therm-ic Bike: Fibra, Northwave, Rollerblade Sidas, Selle Italia, Smith Outdoor: Lowa, Sidas, Sigg, Therm-ic Team: Fibra, Proline, Sidas, Umbro Sport & Lifestyle: Rollerblade, Sidas, Sigg, Smith, Umbro

  • SCOTT Sports AB

    SCOTT Sports AB är en av Sveriges största leverantörer av cykel och sportutrustning. Huvudkontoret ligger i Uppsala och är dotterbolag till SCOTT Sports SA med huvudkontor i Schweiz. SCOTT Sports AB säljer, marknadsför och distribuerar ett brett sortiment av utrustning inom områdena cykel, vintersport, motorsport och löpning. Man ansvarar även för distribution av ett flertal andra varumärken inom cykel, sport och motorcykeltillbehör (se nedan).