Hövding 3 stoppas av Konsumentverket

Den svenska airbaghjälmen Hövding 3 har återkallats av Konsumentverket och belagts med permanent försäljningsförbud. Bolaget svarar med att överklaga beslutet: "Känns som ett myndighetsövergrepp", skriver de.

Konsumentverket har meddelat att företaget Hövding får ett permanent säljstopp och en återkallelse för sin produkt Hövding 3 i Sverige. Beslutet kritiseras av Hövding, som menar att det hotar bolagets verksamhet.

”För oss på Hövding känns beslutet som ett myndighetsövergrepp då grundlösa påståenden och teoretiserande diskvalificerar en hel produktkategori som är framtiden inom huvudskydd – airbagskydd för cyklister”, framför företaget i ett uttalande.

Produkten har funnits på marknaden i tolv år och har prisats upprepade gånger för sin innovativa airbagfunktion, men har också fått utstå en del kritik genom åren. För ett drygt år sedan valde försäkringsbolaget Folksam att ta bort sina rekommendationer för Hövding 3, efter att det visat sig att produkten inte är anpassad för att användas i krockar med en hastighet på 40 kilometer i timmen. Tillverkaren slog ifrån sig kritiken med hänvisning till att inga cykelhjälmar är testade för sådana hastigheter.

Sedan november i år har dock Hövding 3 varit belagd med ett tillfälligt försäljningsstopp i företagets egna kanaler, efter beslut från Konsumentverket. I fredags, den 15 december kom deras beslut om permanent säljstopp och återkallelse.

LÄS MER: Konsumentverket stoppar Hövding 3

– Hjälmen uppfyller inte kraven på personlig skyddsutrustning. I många situationer ger Hövding 3 inget skydd alls. Ingen hjälm kan skydda helt i alla situationer, men vi bedömer att Hövding 3 inte skyddar cyklister alls, säger Kristofer Johannesson, biträdande konsumentombudsman på Konsumentverket till TT.

Hövding meddelar att de tänker överklaga beslutet och hänvisar bland annat till att forskningsinstitutet RISE tidigare har bekräftat att deras produkt ska uppfylla tillämpliga säkerhetskrav.

”Det är viktigt att klargöra att Konsumentverket inte har presenterat en enda utredning eller någon fakta som motsäger Hövdings tester, RISE oberoende utvärdering eller de forskningsstudier som Hövding hänvisar till. Konsumentverket har inte utfört några egna kontroller och har avvisat möten med Hövding under mer än ett halvårs tid, men fattar ändå ett beslut som i praktiken eliminerar bolaget och minskar användandet av huvudskydd i trafiken”, skriver Hövding.

LÄS MER: Hövding under lupp – granskas för ”ofriska hjälmar”

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33676" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]