Konsumentverket stoppar Hövding 3

Svenska cykelhjälmen Hövding 3 har tills vidare belagts med tillfälligt försäljningsstopp. Hövding kommer att överklaga beslutet.

Cykelhjälmen Hövding syns frekvent ute på cykelbanorna, framför allt i storstäderna. Och totalt har 500 000 exemplar sålts under ett decennium. Men nu har Konsumentverk dragit i handbromsen när det gäller försäljningen av modellen Hövding 3. 
– Det kan finnas säkerhetsrisker med hjälmen, säger Kristofer Johannesson, biträdande Konsumentombudsman, till SVT Nyheter.

Hövdings hjälmar har varit i blåsväder tidigare under året. SVT:s Uppdrag Granskning rapporterade i maj om att Hövding sålt hjälmar, trots ett misstänkt konstruktionsfel. I programmet intervjuades cyklister där hjälmen inte löst ut vid olycka.

Nu har Konsumentverket inlett en undersökning som ska reda ut huruvida hjälmen är förenad med fara för personskada eller inte. Hövding, å sin sida, meddelar i ett pressmeddelande att ”Hövding 3 har godkänts i enlighet med gällande EU-rätt och av det statligt ackrediterade organet RISE (tidigare Statens Provningsanstalt), för att säkerställa att produkten uppfyller alla krav för personlig skyddsutrustning.” 

Hövding kommer att överklaga beslutet. Däremot blir det svårt att sälja Hövding 3-modellen innan utredningen är färdig. Enligt Sveriges Radio Radio menar Konsumentverket att säljförbudet gäller direkt och om Hövding bryter mot beslutet riskerar de vite på 3 miljoner kronor.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33199" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]