Ny Pro-generation från Gore

Bättre andning och ökad stryktålighet – Gores senaste Pro-teknologi riktar sig till riktigt aktiva användare som trivs på höga höjder.

Leverantörslista

Adidas, Arc’teryx, Armada, Berghaus, Burton, Eider, Elevenate, Haglöfs, LL Bean, Mammut, Marmot, Millet, Mountain Equipment, Norrøna, Oakley, Orage, Outdoor Research, Patagonia, Peak Performance, Quiksilver, Salewa, Salomon, Scott, Sweet Protection, Tierra och The North Face.

Den nya teknologin är en utveckling av Gores tidigare Pro-teknologi men istället för att ge teknologin ett nytt namn säger Gore kort och gott att det rör sig om en ny generation av Gore-Tex Pro-produkter. De första plaggen med den nya Pro-teknologin visas upp på mässorna just nu och släpps ut på konsumentmarknaden till hösten.

Plaggen som ska säljas in till butikerna är resultatet av ett flerårigt utvecklingsarbete som har genomförts i samarbete med bergsguider. Det är deras hemmaplan som plaggen är avsedda för och målgruppen är alpinister, friåkare, bergsguider och högalpina skidåkare som utför aktiviteter på höjder över 2500 meter.

För att möta de krav som ställs på produkter som används i högalpinmiljö av personer som utför intensiva aktiviteter som växlar mellan ansträngning och vila, är plaggen konstruerade för att stå emot vatten och vind under långa perioder under extrema förhållanden. Men klättring eller skidåkning i extrema miljöer ställer inte bara krav på plaggets vatten- och vindtäthet. Det måste även ha god andning och vara rejält stryktåligt. Jämfört med den förra generationen Gore-Tex Pro-produkter har andningen förbättrats med upp till 28 procent och inget plagg med den nya teknologin har en andning sämre än 6 RET. Bakom den förbättrade andningen ligger ett nytt patentansökt membran. Membranet är uppbyggt av tre lager med helt ePTFE-baserade mikrostrukturer som sitter fast mot yttermaterialet.

Ny Pro-generation från Gore

För att garantera tillräcklig slitstyrka får yttermaterialets garn inte ha en tjocklek på mindre än 40 denier och materialet måste tillverkas efter en särskild specifikation för plaggkonstruktion. Extra slitstyrka får plagget av nya teknologin Gore Micro Grid Backer som sitter på insidan av membranet och som ska ge hög tålighet mot revor och slitage från insidan. Gore Micro Grid Backer ska även förbättra plaggets andningsförmåga och minska plaggets vikt samtidigt som det ska ge minskad friktion mot användarens mellanlager.

Sammanlagt kommer 30 olika leverantörer att använda den nya generationen Gore-Tex Pro-teknologi i sina plagg kommande vintersäsong, se fullständig lista här intill.

En annan nyhet från Gore är att företaget i höstas förändrade strukturen i sin produktfamilj. Tanken bakom den nya strukturen är att göra det enklare för konsumenter att hitta rätt produkt till rätt aktivitet. Så här ser den nya uppdelningen ut:

Gore-Tex produkter: Plagg som är framtagna med Gore-Tex-produktteknologin har en optimerad andningsförmåga samtidigt som de är vatten- och vindtäta.

Gore-Tex Pro-produkter: Plagg som är framtagna med Gore-Tex Pro-produktteknologin är mycket slittåliga och är idealiska för användning under extrema förhållanden under lång tid.

Gore-Tex Active-produkter: Plagg som är framtagna med Gore-Tex Active-produktteknologin har en extremt god andningsförmåga och är idealiska för högpulsaktiviteter.

Relaterat företag i Sportregistret

  • W.L. Gore & Associates Scandinavia AB

    Gore Scandinavia AB är ett helägt dotterbolag till Gore Inc. Vi ansvarar för försäljning, marknadsföring och utbildning av GORE-TEX Brand som inkluderar: GORE-TEX Products och GORE-TEX Infinium Products.

  • SCOTT Sports AB

    SCOTT Sports AB är en av Sveriges största leverantörer av cykel och sportutrustning. Huvudkontoret ligger i Uppsala och är dotterbolag till SCOTT Sports SA med huvudkontor i Schweiz. SCOTT Sports AB säljer, marknadsför och distribuerar ett brett sortiment av utrustning inom områdena cykel, vintersport, motorsport och löpning. Man ansvarar även för distribution av ett flertal andra varumärken inom cykel, sport och motorcykeltillbehör (se nedan).