Mer än hälften har träning som nyårslöfte – det här bör handeln bunkra upp med

Bland nyårslöftena är ”börja träna” det vanligaste. Men många ger upp redan i januari, visar en undersökning från Friskis & Svettis som vill göra träningen enklare. De här ”paketen” bör sporthandeln satsa på för att hjälpa svenskarna att hålla sitt löfte.

Det slår aldrig fel. Där på balkongen under färgsprakande raketer blir svensken plötsligt ångerfull och vill förändra sitt liv. Förutom löftet att spendera mer tid med nära och kära är träningslöftet det allra vanligaste (56 %). Det visar en enkätundersökning som Friskis & Svettis låtit Verian (tidigare Kantar Public) göra med drygt 1 000 svenskar under november i år.
Men samtidigt är det bara en av tio som säger sig bruka hålla sina nyårslöften. Därför vill Friskis & Svettis nu sänka tröskeln för folk att komma igång i januari månad, med hjälp av appen ”Friskis Go”.
– Många upplever att de startar sin träning i uppförsbacke i januari. Och det är inte så konstigt. December är årets mörkaste månad, ofta stressig och stillasittande på samma gång. Tid och pengar sinar fort. Därför öppnar vi upp träningsappen Friskis Go för hela svenska folket, säger Janna Hellerup Ulvselius, generalsekreterare för Friskis&Svettis. 

Anledningarna till att svensken vill börja träna är många, och väldigt vardagsnära. En del vill träna för ett skid- eller löplopp, andra vill stå väl rustade inför ”vabruari” eller bara orka att springa till bussen.          

För sporthandeln kan det vara en god idé att paketera färdiga utrustningskit just för nyårslöftes-kunderna. Sportfack tipsar om några utvalda paketlösningar som skulle kunna funka bra, baserat på Friskis & Svettis- undersökningen och årets allmänna sporttrender.     

Träna hemma-paketet
Tiden är en bristvara och coronapandemin har gjort att svenskens hem ännu mer har blivit hens borg. Tänk löst sittande myskläder i form av collegetröja alternativt tunnare hoodie, t-shirt i ekobomull och swetpants – i kombination med en skön yoga/träningsmatta och snyggt designad vattenflaska. Tipsa gärna samtidigt om bra appar som Seven Minutes eller Friskis Go, alternativt er butikskedjas egna, om så finns.   

Springa bort julskinkan-paketet 
Löpningen har tagit nya uttryck med trail, stadslöpning och lokala reflexspår i små skogsområden. Men vi vet också att mörkret är en minusfaktor, samt otrygghetskänslan (gäller främst kvinnor). Löparkitet bör, förutom skor, tajts och löparjacka, även innehålla en riktigt bra pannlampa och en miniguide i flyer-form över lokala löparklubbar, sällskap som Parkrun-organisatörer och Team Nordic Trail.       

Pendelcykla till jobbet-paketet
Influensapanik och tågproblem i många delar av landet gör att cykeln har seglat upp som ett hett pendlarredskap. För handlaren är det rena drömkunden då den nyblivne cykelpendlaren behöver hela kitet, från stryktålig cykel (inkl. dubbdäck) till vinterskor, tajts, jacka, hjälm, lysen och handskar. Dessutom är hen ofta tacksam för personlig service som inkluderar montering och regelbunden service.   

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33604" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]