XXL vinstvarnar och lämnar Österrike

Det går trögt för XXL. Nu meddelar de att man lägger ner sin verksamhet i Österrike och varnar för en minskad marginal under fjärde kvartalet.

Förra veckan kunde vi publicera en intervju med Freddy Sobin, som i vår tar över som vd för XXL. Och känslan är att han kommer ha en hel del att göra när han tar över sportvarukedjan. För i ett pressmeddelande skriver XXL att man nu varnar för att en minskad marginal sänker vinsten under fjärde kvartalet. Därför har man beslutat att genomföra en rikta emission på 500 miljoner norska kronor.

Kapitalet från emissionen ska gå till att återbetala lån och den kommer genomföras efter börsens stängning idag, onsdag.

Altor har tecknat aktier för 119 miljoner norska kronor till kursen 3.70 norska kronor per aktie. Stängningskursen på tisdagen låg på 4.45 norska kronor. Andra riskkapital- och investmentbolag har tecknat upp sig för ytterligare aktier motsvarande 42 procent.

XXL skriver också i meddelandet att bruttomarginalen har fallit betydligt som en konsekvens av att fokus legat på likviditet. De skriver också att ”XXL:s marknader har fortsatt vara utmanande i fjärde kvartalet 2022, drivet av lågt konsumentförtroende och generellt minskad efterfrågan på sportutrustning. Marknaden präglas av höga lagernivåer genom hela värdekedjan, något som resulterar i aggressiv prissättning och överdriven kampanjaktivitet”.

Sportvarukedjan meddelar också att man planerar att lägga ner sin verksamhet i Österrike. Deras omsättning väntas nu vara 2,3–2,4 miljarder norska kronor under fjärde kvartalet med ett ebitda-resultat på 50 till 100 miljoner norska kronor före justeringar för kostnader som kommer sig av arbetet med att lämna Österrike, samt eventuella nedskrivningar av varulager.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="27483" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]