Ecco stannar i Ryssland – ”Detta kan kosta oss ekonomiskt”

När företag flyr Ryssland väljer Ecco att stanna kvar. Detta för att bevara säkerheten och tryggheten hos sina anställda.

Efter Vladimir Putins invasion har världen visat solidaritet med Ukraina. Ekonomiska sanktioner och starkt avståndstagande var och är numer vardagsmat för oss alla. Men alla företag har inte valt att ta avstånd. Decathlons storägare, familjen Mulliez, ville till en början faktiskt göra precis tvärtom med sin DIY-kedja Leroy Merlin och utnyttja situationen i Ryssland till att utveckla nya affärer i landet, snarare än tvärtom. Men efter starka protester tvingades de backa. I ett pressmeddelande bad de visserligen inte om ursäkt för sitt agerande, men lovade att skänka pengar till hjälporganisationer som arbetar med människor som farit illa av kriget istället för att expandera i öst.

Läs mer: Efter kritiken: Decathlon stänger i Ryssland

Ecco stannar dock kvar i Ryssland. De har inga offentliga planer på att lämna landet och detta har gjort att deras kommentarsfält i sociala medier belamrats av kommentarer med avsmak.

”Jag har de senaste åren knappt använt några andra skor är just Ecco skor. Jag älskar skorna och det känns sorgligt att jag inte kommer kunna köpa nya nu på övergreppar tid”, skriver en tidigare konsument.
”Nej, det blir inga Eccoskor så länge företaget stannar i Ryssland!”, skriver en annan.

Sportfack har försökt att nå Ecco för en intervju utan att få en egen kommentar. Istället hänvisar de till vd:en Panos Mytaros kommentarer i danska medier.
– Ett kärnvärde i vår kultur är att vi tar väl hand om våra medarbetare. Det är nyckeln för oss, och det är den främsta anledningen till att vi stannar i Ryssland, säger Eccos högste chef till Ekstrabladet.
– Vårt företag i Ryssland tar lite plats i den ryska ekonomin, och vi är helt överens om att detta kan kosta oss ekonomiskt, då vi inte vet hur försäljningen kan bli i Ryssland. Men vi står fast vid våra interna värderingar att vi inte sviker våra anställda i Ryssland, precis som vi inte gör i Ukraina, säger Panos Mytaros.