Efter kritiken: Decathlon stänger i Ryssland

Decathlon sågades i sociala medier för ägarfamiljens beslut att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. Nu kom kovändningen: "Går inte att verka i Ryssland".

Decathlon väljer att stänga ned sina ryska butiker. Beslutet kommer efter massiv kritik mot ägarfamiljen som tidigare förmedlat att de valt att fortsätta verksamheten för alla sina tre bolag i Ryssland, inklusive Decathlon. Dessutom har det framkommit i granskningar av bland annat The Telegraph att ägarfamiljen planerat en massiv expansion i Ryssland för sin DIY-kedja Leroy Merlin, för att knipa de marknadsandelar som uppkommit när allt fler västerländska företag valt att lämna Ryssland i bojkott. 

Den franska ägarfamiljen Mulliez räknas som en av de rikaste på planeten. Efter att den planerade satsningen blivit känd så har kritiken haglat över Decathlons sociala medier i hela världen, även i Sverige. ”Bojkotta Decathlon”, har varit det gemensamma budskapet från konsumenterna. Men i dag, den 29 mars, kom beskedet från Decathlons internationella huvudkontor att man stoppar sin verksamhet i Ryssland. 

”I enlighet med internationella sanktioner konstaterar Decathlon att det inte längre går att verka i Ryssland på grund av leveransförhållanden. Decathlon kommer att pausa verksamheten i alla butiker”, skriver de i ett engelskspråkigt pressmeddelande. 

Decathlon har ett 60-tal butiker i Ryssland och runt 2500 medarbetare. 

”Vi kommer att fortsätta stötta våra ryska medarbetare, där några har varit involverade i företaget sedan 2006”, skriver Decathlon. 

Dessutom noterar företaget att de hittills har fokuserat på säkerheten för sin ukrainska personal, samt har stöttat det polska frivilligarbetet med donationer och material värda över tre miljoner euro.

Sportfack har kontaktat Decathlon Sverige som inte vill lämna några övriga kommentarer. 

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="25776" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]