Alpingaraget byter skidor mot skor

Alpingaraget Hammarby sjöstad testar ett nytt koncept. Under sommarhalvåret byts skidorna ut mot skor.

Ungefär samtidigt som den allra sista snön försvann från Hammarbybacken i Stockholm meddelade Alpingaraget Hammarby sjöstad att butiken inleder en sommarsatsning på löparskor. Närheten till Nacka reservatet och dess många löparstigar är en av anledningarna till att butiken utökar sortimentet med löpning. Butikens kompetens på fötter är en annan.

– Vår kunskap om stegmönster och belastningar lämpar sig bra även för löparskor, säger butikschefen Victor Norgren. Tanken är att vi varje år ska dra igång löpningen när vi känner att det börjar gå mot vår och sedan hålla på till i alla fall augusti.

När det gäller pjäxor har det varit något av Alpingaragets adelsmärke att helt utgå från kundens fötter vid pjäxförsäljning. Victor tänker i samma banor när det kommer till löparskor och därför har butiken bara köpt in neutrala skor. Med hjälp av en steg- och fotanalys ska personalen ta reda på vilka behov kunden har och ta fram en sula som ger kunden en så stabil fot som möjligt.

– Vi kan erbjuda både standardsulor och formgjutna sulor, säger Victor. Många butiker lägger mer fokus på skorna än på fötterna. Vi fokuserar på fötterna istället och det ser jag som en konkurrensfördel.

För att nischa sig erbjuder butiken inga asfaltsskor utan har istället valt att satsa på skor för grusväg och skor för skog. Ungefär 30 modeller från starka märken som Scott, Inov-8, Tecnica, Dynafit, Salomon, The North Face, Adidas och Asics återfinns på skoväggen.

Även löparkläder och tillbehör som vätskeryggsäckar, strumpor och pulsklockor finns till försäljning så att kunderna ska kunna utrusta sig från topp till tå.

– Det är ingen idé att göra något sådant här halvhjärtat, ska man överleva så får man göra det ordentligt, säger Victor. Jag tror stenhårt på det här, det finns inga andra specialistbutiker i närheten.

Relaterat företag i Sportregistret

  • SCOTT Sports AB

    SCOTT Sports AB är en av Sveriges största leverantörer av cykel och sportutrustning. Huvudkontoret ligger i Uppsala och är dotterbolag till SCOTT Sports SA med huvudkontor i Schweiz. SCOTT Sports AB säljer, marknadsför och distribuerar ett brett sortiment av utrustning inom områdena cykel, vintersport, motorsport och löpning. Man ansvarar även för distribution av ett flertal andra varumärken inom cykel, sport och motorcykeltillbehör (se nedan).

  • SALOMON

    Salomon är grundat 1947 i de franska Alperna med ambitionen att skapa innovativ utrustning som gör det möjligt för människor att ha roligt, utvecklas och utmana sig själva i naturen, ...