Leveransproblemen kom i kapp – nu ska våren räddas av cykelpendlare

Som många andra cykelhandlare så har leveransproblemen huggit butiken i ryggen, berättar Micael Svensson, en av två ägare till Sportkompaniet i Karlskrona. Butiken, som är ansluten till kedjan Tvåhjulsmästarna, står nu med stora lager. Men trenden med cykelpendling är stark i staden.

Hej! Hur mår butiken just nu?

– Det är alltid lite svårt i januari – februari, när det inte riktigt är säsong för varken det ena eller det andra. Vi fick också mycket varor i höstas, som vi skulle ha fått förra våren. Nu blir det ju att man har för mycket i lager, men det löser sig säkert när våren kommer i gång. Det är ändå skönt att vi inte säljer så mycket vinterutrustning, nu när vi inte haft en enda snöflinga här nere, säger Micael Svensson, Sportkompaniet.  

Ni säljer främst utrustning för friluftsliv och cykling, hur ser intresset ut för det i Karlskrona?

– Det har varit bra att ha två ben att stå på. Och vi har ju alltid haft cyklar hemma, kanske inte exakt den modellen som kunden vill ha bara. Cykelintresset är lite till och från här, just nu säljs det mycket elcyklar för att folk vill pendla och spara in pengar på bilen. Det är många som cyklar 1–1,5 mil in till jobbet. På friluftsdelen har vi sålt mycket kök och kängor de två senaste åren. Hade vi haft snö ute så hade vi kanske sålt skridskor och hyrt ut skidor under sportlovet, men det blir nog ingen snö till nästa vecka. Förr märkte man av sportlovet mer. 

LÄS MER: Började sälja jeans för att stå på flera ben

Vad säljer ni bäst av just nu?

– Räknat i pengar så blir det cykel, de är dyrare. Vi sålde en elcykel i dag för 25 000 kronor, det blir många par Fjällrävenbyxor för att komma upp i den summan! Sedan kanske vi har lite bättre marginal på friluftsbyxor? Å andra sidan får du inte in tio kunder på en dag som ska ha sådana. 

Hur ser konkurrensen ut lokalt, med andra butiksägare inom samma område?

– Vi är två stycken cykelbutiker i Karlskrona, en i stan och en lite utanför. Sedan är det frågan om man ska kriga… Det är bättre att sälja till den marknaden man har, marginalerna behöver man i dessa tider. 

Hur ser ni på den kommande säsongen?

– Vi har mycket cyklar hemma, så kommer det bara folk som vill ha det så kan vi nog sälja cyklar. Jag tror att många kommer ta semester hemma, nu är euron så hög så det är dyrare att åka utomlands än att stanna kvar i Sverige. Nu gäller det bara att folk inte skräms upp av budskap i media om räntor och allt annat. Har du fast elavtal så blir inte din elräkning dyrare, och har du fast ränta så blir det inte högre räntekostnader. Man tar bara upp de värsta scenarierna hela tiden. 

Sverigeresan. I en ny artikelserie tar vi oss Sverige runt för att prata med er. Hur mår ni? Vad är det senaste i butiken? Vad borde vi känna till? Först ut är butiker i Blekinge län.