Regeringen tror på OS till Sverige 2030 

SOK går vidare med planerna att försöka få till stånd ett vinter-OS på svensk mark, inklusive paralympics, år 2030. Igår kom beskedet att regeringen ger tummen upp för att fortsätta med lobbyarbetet.

Svenska regeringen gav igår, söndag, via idrottsminister Jakob Forssmed, grönt ljus till Sveriges Olympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet att gå vidare med planerna att ansöka om vinter-OS, 2030.  
– Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann. 

Åre, Östersund och Falun har redan gett kommungarantier och för Falun och Östersund finns även en arenagaranti på plats.  
– Vi har ett brett politiskt stöd i alla dessa kommuner och en väldigt god dialog med Stockholm, Södertälje och Solna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann och fortsätter: 
– Vi har också ett starkt stöd och uppbackning från näringslivet, som ser stora vinster med ett OS och Paralympics i Sverige 2030 kopplat till Sverigebilden. Näringslivet har både muntligt och skriftligt uttryckt sitt stöd till arrangemanget. 

Det var i februari som SOK, SPK och RF meddelande att Sverige ser över möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics. I juni blev förstudien klar. Tanken är att spelen ska bli de grönaste hittills och förutsättningarna för just paralympics-delen anses vara goda.
– Vi har haft en bra dialog med politiken, inte minst idrottsministern, där vi har förklarat att vi vill arrangera de mest hållbara spelen hittills, ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Och inte minst ur ett demokratiskt och jämlikt perspektiv, för att ett spel till Sverige ska ge ett långsiktigt positivt arv för hela samhället, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté. 

IOK förväntas fatta beslut om värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2030 och 2034, någon gång under nästa år.