Dogger stänger butiken – efter drygt 60 år i Norrtälje

Anrika sportfiskebutiken Dogger i Norrtälje stänger ner sin fysiska butik och ska enbart satsa på onlinehandel. För många sportfiskare är det en institution som snart tar ner skylten.

Butiken, som funnits på Stockholmsvägen sedan år 1960, stänger snart ner för gott. Dogger väljer att satsa enbart på onlinehandel framöver och gör enligt sajten Fisheco bedömningen att ”kundmötet flyttas mer och mer online”. År 2021 såldes den familjeägda sportfiskebutiken till Hyma-koncernen (med bas i halländska Hyltebruk), som fram till Dogger-köpet främst drev handel inom trädgård, maskiner, skog och jakt. För Dogger innebar försäljningen till Hyma bland annat tillgång till ett centrallager i Falkenberg och en gemensam it-infrastruktur.

Doggers vd Emil Wallunger säger till Norrtelje Tidning att butiksnedläggningen handlar om ett vägval. 

– Vi måste se var vi har våra kunder i framtiden och det bedömer vi är online, säger han till tidningen.

Doggers verksamhet startade redan 1932 med tennisartiklar. Dåtidens racketsträngar gjordes av naturmaterial, men när nylonet kom förstod Doggers grundare Nils Wennerström och hans kollegor att det materialet även skulle vara perfekt som fiskelina. Strängade racketar ersattes av spolningsmaskiner för fiskerullar (Dogger importerade en egen typ av nylonlina) och försäljningen skruvades till en början mot andra sport- och fiskebutiker, b2b. Men snart började man sälja själv också, med bas i Norrtälje, i första hand mot yrkesfiskare men med tiden alltmer mot sportfiskare.

Läget i Norrtälje, som nav mot hela norra skärgården har varit väldigt strategiskt, men nu får kunderna som vill spontanshoppa fiskeprylar på väg ut till båten vända sig till annan butik. Som till exempel Sportfiskeboden i Täby eller XXL i Arninge.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33190" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]