Didriksons Thyra – skapad för att återvinnas

Genom en smart design och med smarta lösningar har Diriksons skapat en anorak i monomaterial, som därför enklare kan återvinnas.

Didriksons anorak, Thyra, är skapad helt i monomaterial, vilket gör det enkelt att återvinna den. Skapandet är, menar Didriksons, ett sätt att pusha utvecklingen framåt och utmana traditionell design av jackor och funktionsplagg, utan att tumma på design och kvalitet.

Anoraken är vattentät, vindtät och har en blockig, färgglad, design. Alla textila delar i plagget kan brytas ner och återvinnas till nytt material. Samtliga material är polyester, från foder till laminerade ytan. Jackan saknar knappar, dragkedjor och andra detaljer vilket ytterligare underlättar återvinning.

– Innan det blir aktuellt med återvinning är förstås hög funktionalitet, kvalitet och lång livslängd för jackorna vårt främsta fokus i livscykelanalysen. Det är grunden i vårt hållbarhetsarbete, eftersom det självklart är de produkter som håller längst och kan användas mest som har den minst negativa inverkan på miljön och konsumtionen som helhet. Vi arbetar för att våra jackor ska användas av flera generationer och vara attraktiva i en second hand-butik innan de slutligen kan återvinnas. Detta har genomsyrat Didriksons verksamhet i åratal, en filosofi grundad i våra värdeord: ansvar, innovation och hantverk, säger Fanny Ekholm, CSR Manager på Didriksons.

När Didriksons skapat materialet som används i anoraken har man till innerfodret använt tekniken Solution Dye, vilket innebär att färgpigment blandas redan när fibret som ska bli garn framställs. Denna teknik sparar mellan 80 till 120 liter vatten per kilo jämfört med traditionella sätt att färga syntetiska tyger.