Craft intensifierar sin fotbollssatsning

Efter fyra säsonger i kläder från Puma byter klassiska klubben Hammarby IF klädsponsor. Craft kliver in tungt i Allsvenskan när varumärket nu i minst fyra säsonger ska klä upp laget och sälja merchandise till Nordens största fotbollspublik.

Craft har de senaste åren satsat hårt på att bli en etablerad aktör inom konfektion till fotboll, en breddning efter att bolaget nu etablerat sig som en internationell tillverkare och leverantör inom längdskidor, träning och cykel.

I fyra år med option på ytterligare två kommer Boråsföretaget att leverera match- tränings- och merchandisekonfektion till Bajen, från A-lag ned till ungdomsteam. Avtalet lär vara lukrativt för Hammarby som uppges få cirka 5 miljoner kronor per säsong, i så fall en dubblering av Puma-avtalet.

Men smakar det så kostar det. I alla fall för trogna fans. Hammarbys matchtröja höjs med 25 procent i pris och landar 2019 på 999 kronor. Puma tog 799 kronor 2018. En träningströja i grått kan fansen få billigare men måste ändå slanta upp 649 kronor för. Samtidigt har Craft och Hammarby en fin försäljningsmöjlighet. Hammarby har Nordens trognaste fanskara och vann publikligan i Sverige för femte året i rad med 23 679 personer 2018.

Craft har konsekvent riktat in sig på den lukrativa fotbollsmarknaden. Med Hammarbyavtalet i hamn finns det numera fem europeiska toppfotbollsklubbar som spelar i utrustning från det svenska bolaget. Förutom KAA Gent som spelar i Belgiens förstaliga, ingår även tyska S.G. Dynamo Dresden och Sv Darmstadt (2. Bundesliga) samt holländska PEC Zwolle i Eredivisie numera i Crafts fotbollssatsning.

Matchkläderna som Craft tagit fram till Söders hjältar bygger på Zaero-kollektionen och levereras som fyra kompletta matcställ: Grönvitt, svartgult, ett vitt cupställ samt ett extra tredjeställ. Zaero jersey är formgiven för att ge en atletisk passform och materialvalet gjort för att spelarna ska både känna sig skönt svala.

Craft intensifierar sin fotbollssatsning
Tredjestället är det som sticker ut mest. För första gången kommer Hammarby 2019 att spela i ett mörkgrönt ställ med toningar i ljst grönt och – designdetaljer i rosa. Riktigt snyggt och något för konsumenter som söker fotbollsmode vid sidan om den lika klassiska som småtjatiga grönvit- eller svartgulrandiga stället.

Tröjan har laserskuren ventilation i armhålorna, jacquardstickad rygg för extra kyleffekt och det mycket lätta materialet med bra stretch ska ge optimal rörelsefrihet. En liten detlj skvallrar om Crafts kunskaper: ärmarna har breda ärmslut med tajt stretch liknande Crafts populära cykeltröjor. Det gör det extra svårt för motståndarna att dra i Hammarbyspelarnas tröjor när de sätter fart.

Shortsen är konstruerade med lättvikt satt i första rummet. Högfunktionell polyester ger maximal funktion medan ett elastiskt midjeband ser till att shortsen sitter på plats även vid kraftfulla glidtacklingar, menar Craft. Emblemet har en 3D-effekt.

Craft intensifierar sin fotbollssatsning
Hos Intersport Skrapan mitt på Södermalm sålde de nya matchställen från Craft på den officiella lanseringsdagen som mazariner och kaffe en solig matchkväll på Tele2.

Craft slog på stort vid lanseringen av Hammarbys nya kläder. Tillsammans med ett stort antal spelare från både damernas och herrarnas A-lag samt ett par hundra fans utrustade med VIP-biljetter fick en försenad julklapp när allt presenterades på en restaurang under hemmaarenan Tele2 i lördags. Under helgen sålde sedan Intersport hundratals matchställ och spelarna skrev autografer för glatta livet när de hälsade på hos Intersport Skrpan mitt på Södermalm.

Craft intensifierar sin fotbollssatsning
Klassiskt grönvitt förstaställ. Här är Södermalms fotbollspubliks nya högtidskläder. Självklart finns även det tigerrandiga stället kvar 2019. Liksom ett cupställ i vitt och med gröna byxor.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Craft of Scandinavia

    Craft of Scandinavia är en sportleverantör som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom sportbranschen samt profilsektorn. Craft of Scandinavia säljer och marknadsför Craft och Speedo.