Amer Sports köper Peak Performance

Svenskgrundat, köpt av danskar och nu går den nordiska flytten vidare för Peak Performance. I juni blir Peak Performance finskt när Amer Sports köp av varumärket från IC Group för 2,6 miljarder svenska kronor går igenom. Varumärket passar perfekt i Amers portfölj då koncernen har målet att sälja konfektion för 15 miljarder.

I veckan blev det helt klart. Finska Amer Sports köper Peak Performance från danska IC Group för 2,6 miljarder svenska kronor, sett till företagsvärdering (enterprise value).

Amer Sports äger redan bland annat Salomon, Arcteryx, Suunto och Atomic.

– Med det här köpet tar vi ännu ett viktigt steg mot vårt långsiktiga mål att passera en försäljning av konfektion på 15 miljarder kronor. Peak Performance passar därför perfekt i vår varumärkesportfölj då varumärket har en stark relevans inom sportmode och dessutom en signifikant andel av försäljningen inom damkläder och direkt till konsument, säger Heikki Takala, vd för Amer Sports, i ett pressmeddelande.

Till Sportfack kommenterade Peak Performance vd Nicolas Warchalowski, affären och den nya ägaren så här:

– Med Amer Sports som ny ägare ökar våra möjligheter att fortsätta och accellerera den varumärkesförflyttning och tillväxtresa som vi nu har sett under de senaste åren genom att utnyttja de omfattande resurser som Amer Sports innehar och även tillföra ytterligare investeringar. Detta är mycket positivt och en spännande framtid för Peak Performance.

Amer Sports köper Peak Performance
Peak Performance general store i Whistler, Kanada.

IC Groups Peter Thorsen kommenterade försäljningsprocessen så här i ett pressmeddelande:

– Det har varit en lång process med många kvalificierade, potentiella köpare. Förutom att vi gör våra aktieägare nöjda så lyckades vi med den nya ägaren hitta ett långsiktigt ägarskap i Amer Sports. Amer har både kunskaperna, kapaciteten och resurserna att öka Peak Performance potential utomlands som vi anser att varumärket förtjänar.

Peak Performance grundades av Stefan Engström, Christer Mårtensson, Peter Blom och Jonas Ottosson i Åre 1986. Förra året hade Peak Performance en omsättning på 1,03 miljarder svenska kronor varav 680 miljoner var export utanför Sverige.

Formellt tar Amer Sports över ägandet den 30 juni 2018 när berörda myndigheter i respektive land gett klartecken. 

Sportregistret - Relaterat företag