Sportbranschens 100 mäktigaste: Platserna 51–75

Spänningen stiger. Här kommer platserna 51–75 på listan Sportbranschens 100 mäktigaste. På fredag får prenumeranterna se hela listan. Vem kommer att toppa den i år?

Bakgrund till listan
När juryn satte sig ner och först sållade de 237 namnen på grundlistan ned till 100 namn, och sedan rangordnade alla, så var inte målet att plocka fram enbart de högsta hästarna. Den här listan är mer än bara en lista över vilka som har nått längst i karriären. Vi ville få med alla de som genom hårt arbete, bra idéer, känsla för trender eller passion för det de håller på med är med och påverkar sporbranschen framåt. De som sår frön.

Du kommer säkert att tycka att vi har missat någon, det tycker vi också. Du kommer också undra hur han kunde komma före henne, och vad hen gör på listan över huvud taget? 

Då har vi lyckats. 

Den här listan är tänkt att sätta igång diskussioner i alla hörn av sportbranschen. Vad är makt? Vad gör de som har skaffat sig makt för att påverka sportbranschen? Vem tycker du skulle toppa listan? Dra igång diskussionen direkt, om 2–3 år kommer nästa lista. Den kommer garanterat vara helt annorlunda. För allt förändras i grunden just nu. Och det går snabbt.

Kommentera gärna vilka du vill se i toppen av listan.

Platserna 51–75:

51 (19) Tom Kellheim
Vd Löplabbet
Löplabbet har inte påverkats så mycket vare sig uppåt eller nedåt av att ha Intersport som ägare. Det är samma kompetenta specialistbutik inom löpning som är nyfikna på nya varumärken. Men löpning är så stort att det borde finnas plats för fler Löplabbetbutiker i Sverige.

52 (86) Anders Engström
Vd Alewalds
Alewalds är en fantastiskt kompetent butik. De har valt att fokusera på outdoor och längd, istället för att bli en bred sportbutik. De fyller på med utbildningar, temakvällar och föreläsningar, och har på sätt sätt blivit allt för vissa istället för att bli något för alla.

53 (49) Jonas Westlund
Försäljningschef Interski
År efter år behåller Head sin plats som Sveriges största skidmärke, och mycket är det Jonas förtjänst. Han har tagit över familjen Tollins hårda arbete och trevliga sätt, och på så sätt sett till att det aldrig blev något mellanår.

54 (Ny) Niclas Olofsson
Hitmakare
Niclas Olofsson har gjort sig ett namn som den som hittar nya, spännande produkter. Det har varit klockor, SmellWell och nu senast har kalsongerna från MyPakage slagit stort. När Niclas ringer en inköpare och frågar om han får visa upp sitt senaste fynd svarar alla genast ja. Det är mäktigt.

55 (Ny) Eva Mullins
Hållbarhetschef Haglöfs
Eva är verkligen rätt person på rätt plats. Hon brinner för miljön, har djup kunskap och bryr sig lika mycket om den stora bilden som detaljerna. Och nu när Haglöfs vill bli ett hållbart företag på riktigt kommer hon att göra stordåd. Dessutom jobbar hon tillsammans med andra outdoorföretag för att hela branschen ska bli mer hållbar. Sådant ska ha applåder.

56 (Ny) Håkan Eriksson
Vd Scott Sverige
Scott är ett av få varumärken som är lika starka på både sommar och vinter. På sommaren är det cyklar, och på vintern skidor, hjälmar och goggles. Att behålla den positionen år efter år är imponerande av både Scott som varumärke och den svenska organisationen ledd av Håkan.

57 (Ny) Magnus Welander
Vd Thule
Thules intåg på outdoor- och cykelmarknaden är imponerande. Utan att egentligen ändra sin affärside – att erbjuda transportlösningar åt människor och deras utrustning – har de gett sig in på ett helt nytt segment och lyckats fantastiskt bra.

58 (Ny) Magnus Svahn
Vd Helly Hansen
Sponsor till det svenska alpina landslaget, produktpriser på Ispo och gratis liftkort till de som köper plagg från Helly Hansen. Det är mycket som går Helly Hansens väg just nu, och Magnus är den som leder arbetet.

59 (Ny) Kristoffer Kjellvestad
Vd Nordic Active Brands
Nordic Active Brands sitter på en skön portfölj av varumärken, och skönast av dem alla är Kari Traa. Dess genomslag i Sverige de senaste åren liknar inget annat, och de har på egen hand höjt snittpriset på underställ i svensk sporthandel.

60 (87) Ulrika Skoghag
Vd Daily Sports
Sedan Ulrika tog över Daily Sports har hon inte bara utvecklat kollektionen till att bli mer modern, hon har också tagit Daily Sports in i träningsvärlden. Och blivit utsedd till Årets Affärskvinna av Svenskt Sportforum. Daily Sports har ett stadigt grepp om landets kvinnliga golfare.

61 (85) Annica Rantala
Design- och marknadschef Röhnisch
Röhnisch är på offensiven med både digitala satsningar, modern design, hög funktion och egna butiker. Många av de här projekten har legat på Annicas bord, och det är tydligt att Röhnisch har lyft sig en nivå sedan Annica kom dit 2014.

62 (56) Robert Zaring
Marknadschef CCM
Nu när CCM står på egna ben utanför Adidas Group kan de fokusera helt på sin egen verksamhet. Det kan bara vara bra och Robert ska se till att CCM förblir störst i Sverige..

63 (35) Per Norell och Andreas Koshnike
Grundare Caliroots
Caliroots är djupt förankrade i streetkulturen, och Per och Andreas har råkoll på precis allt. Dessutom levererar de ett av de bästa veckobreven i sportbranschen. Nu när de dessutom äger Hollywoodbutikerna kommer de också åt hårdvaruförsäljningen inom skateboard och snowboard.

64 (54) Lars Thonning
Vd Golfstore
Dormy må vara störst på golf, men Golfstore äger försäljningen ute på banorna. Med runt 100 butiker och lika många pros som kan allt om både spelet och utrustningen, når de en stor del av Sveriges golfare varje år. Det är en fantastisk möjlighet att påverka.

65 (Ny) Pernilla Nyrensten
Vd Fritidsfabriken
Fritidsfabriken är en framgångssaga utan dess like. Pernilla och Niclas Nyrensten startade bolaget för fyra år sedan, och det omsätter snart 100 miljoner. Idén är färgglada, lite tajtare outdoorkläder som de säljer direkt till kund för att få ned priset. De blandar dessutom in kunderna i designprocessen. Det här är framtidens företagare.

66 (64) Henrik Harlaut
Skidåkare
Henrik Harlaut är ett av Sveriges största OS-hopp. I dubbel bemärkelse. Hans åkning gör att alla säger ”Wow!” och hans utseende gör att ingen glömmer honom. Det är en fantastisk kombination för ett varumärke. Tar Henrik guld i OS får Ski-star bygga ut sina parker.

67 (96) Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg
Grundare Isbjörn
Camilla och Maria slåss för att barnen ska ha bra kläder när de är ute och leker. I alla väder. Och de har lyckats bra, Isbjörn är idag ett mycket starkt varumärke bland småbarnsföräldrar.

68 (66) Niclas Glavell
Sverigechef Burton
Burton är störst på snowboard. I Sverige och i världen. Med Niclas vid rodret i Sverige har de en person som både kan produkten, som jobbar hårt för att sporten ska växa och som förstår vad ett varumärke som Burton kan erbjuda en sportbutik.

69 (Ny) Anders Szalkai
Chefredaktör Runner’s World
Löpning är fortfarande stekhett, och som chefredaktör för Sveriges största sporttidning har Anders en unik möjlighet att nå många träningsintresserade. Hans bakgrund som elitlöpare stärker bara hans position.

70 (Ny) Martin Berling
Grundare WRSD
We Are Spin Dye är en svensk miljöstartup som snabbt håller på att etablera sig i sportvärlden. Deras metod att kunna garantera exakt rätt färgnyans genom att färga fibern sparar enorma mängder vatten och kemikalier då tyger inte behöver färgas i stora kar.

71 (Ny) Calill Oddqvist
Vd Light My Fire
Du behöver inte gör stora, tekniskt avancerade produkter för att bli ett omtyckt varumärke. Light My Fire gör små saker som sporks, matlådor och framförallt eldstål, och har ändå över 10 000 följare på Facebook. Calill har gjort stordåd med små saker.

72 (Ny) Johan Stjerna
Säljare Sportmanship
Helt ärligt, finns det en bättre säljare i sportbranschen än Johan? Vi tror inte det. Han jobbar stenhårt, har full koll på prylarna han säljer, ringer alltid tillbaka och vill lika mycket att skidsegmentet ska växa som att hans varumärken ska göra det. När Johan har bytt arbetsgivare har det direkt påverkat försäljningen.

73 (51) Johan Andersen
Vd JO Sport
Ingen annan svensk sportleverantör har lika många produkter i sin katalog som JO Sport. Ändå tillhör de de bästa på leveranser. Johan är ständigt nyfiken på nya varumärken, vilket gör att JO Sport alltid har något nytt att komma med.

74 (84) Patrik Lundin
Vd Frontflip
Om passion skulle ha ett ansikte skulle det se ut som Patrik. Samma sak med hårt arbete. Nitro har länge varit grunden i Frontflip, men med Picture Organic, Bern och Madrid har han skaffat sig fler ben att stå på.

75 (Ny) Mikael Klingberg
Vd Elcykelvaruhuset
Elcyklar är årets hit, så stor att till och med regeringen ser den. Mikael Klingberg såg den ännu tidigare och drog igång Elcykelvaruhuset. Än så länge bara en butik i Stockholm och e-handel, men planer finns på fler butiker.

Här hittar du personerna på plats 76–100.

Relaterat företag i Sportregistret

  • CCM Hockey AB

    CCM Hockey AB tillverkar och säljer produkter för ishockey, bandy, issport, mm. Företaget har huvudkontor i Solna och lager i Malung. Försäljningskontor med permanent utställning finns i Malung, Stockholm (08-522 35 200), Göteborg(031-719 47 10). Leveranser året runt från lager i Malung.

  • SCOTT Sports AB

    SCOTT Sports AB är en av Sveriges största leverantörer av cykel och sportutrustning. Huvudkontoret ligger i Uppsala och är dotterbolag till SCOTT Sports SA med huvudkontor i Schweiz. SCOTT Sports AB säljer, marknadsför och distribuerar ett brett sortiment av utrustning inom områdena cykel, vintersport, motorsport och löpning. Man ansvarar även för distribution av ett flertal andra varumärken inom cykel, sport och motorcykeltillbehör (se nedan).

  • Burton

    Jake Burton Carpenter grundade Burton Snowboards från sin lada i Vermont år 1977 och har ägnat resten av sitt liv åt snowboardåkning. Sedan grundandet har Burton haft en viktig roll när det kommer till att få snowboardåkning att växa från en bakgårdshobby till en sport i världsklass genom att skapa banbrytande produkter, stödja ett team av åkare och sätta press på semesterorter att tillåta snowboardåkning. Idag designar och producerar Burton marknadsledande produkter för snowboardåkning och utomhusaktiviteter. Burton Snowboards är ledande när det gäller hållbarhet inom utomhus- och vintersportbranscherna och har som världens första snowboardföretag belönats med B Corporation®-certifieringen. Burton är privatägt av Donna Carpenter och har sitt huvudkontor i Burlington, Vermont i USA och kontor i Österrike, Japan, Australien, Kanada och Kina.