DPS revolutionerande valla

DPS var med och revolutionerade skidåkningen med rockerformen. Nu ska de göra revolution igen, den här gången med en valla.

Vem som gjorde den första rockerskidan kan diskuteras, men att grundaren av DPS, Stephen Drake, var en av de första är nog de flesta eniga om. Stephen har dock inte varit nöjd över att ha varit med och gjort skidor mer lättåkta, de senaste åren har han funderat på hur han även skulle kunna förbättra glidet på skidor.

Alla vet att skidor behöver vallas för att det ska bli ett bra glid. Själva principen för hur vallor fungerar är att skidans friktion mot snön för att de översta snökristallerna smälter och det bildas en tunn vattenhinna mellan skidan och snön. Om belaget har en fet yta, läs valla, glider skidan lätt mot vattnet och åkaren upplever bättre glid. Blir det för mycket vatten däremot bildas det ett vakuum som suger fast skidan mot snön, det är därför skidor behöver en stenslipad struktur. Du har garanterat känt det här suget på vårkanten.

Principen är alltså att skidor eller en snowboard behöver en fet yta och en struktur för att glida bra mot snön. Problemen med dagens vallor är tre.

  1. Det kräver både tid och kunskap för att fixa till en bra vallning.
  2. Över tid kostar det mycket pengar att ha sina skidor bra vallade.
  3. Vallor innehåller en hel del hälsofarliga ämnen, som gör att de som vallar ofta utsätter sig för en hälsorisk. De farliga ämnena hamnar dessutom i snön när vallan slits, och när snöns smälter hamnar ämnena i naturen och grundvattnet. Att Greenpeace ännu inte har gjort en mätning av farliga ämnen i Vasaloppsspåret är en stor gåta.

DPS har jobbat i flera år med en valla som skulle lösa alla dessa tre problem på en gång. Nu är de klara och har släppt vallan Phantom på Kickstarter. De hade som mål att dra in 35 000 dollar, efter en vecka var de uppe i 160 000 dollar. Intresset är alltså enormt.

Phantom är en flytande vätska som består av fluorkarboner. Nu hajar du säkert till, fluorkarboner ska ju vara skadliga, hur kan då DPS hävda att deras valla är miljövänlig? Grejen är att det finns olika former av fluorkarboner, de skadliga är de som är instabila och lättlösliga i både luft och vatten, men den variant som DPS använder ska vara stabil och därmed inte en miljöfara.

Själva vallningen går till så att du först rengör belaget och ruggar upp det med en borste eller en stenslipning. Därefter sprider du ut Phantom över belaget med en mikrofiberduk och låter belaget suga upp vätskan. Sintrade belag suger upp vätskan bättre, men även enklare belag kan behandlas med Phantom.

När vätskan har sugits in i belaget har det fått en högblank yta och skidorna är klara att åkas på. Ingen efterbehandling i form av sickling eller putsning behövs.

DPS revolutionerande valla
Damian Quigley på freeskier.com testar glidet med Phantom.

DPS hävdar att skidorna eller brädan därefter inte behöver vallas på 3–4 år. Den högblanka ytan kommer att mattas efter några veckors åkning och se torrt ut precis som efter en vanlig vallning. Phantom sitter dock inte på ytan, utan har trängt in i djupet av belaget. En slipning av belaget tar fram en fräsch yta, och det är bara att köra igen utan ny vallning.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Phantom är alltså en evighetsvalla som dessutom inte är miljöfarlig. Nackdelen är priset.

När Phantom lanseras i en första begränsad upplaga i december kommer en förpackning som räcker till ett par skidor eller en snowboard att kosta runt 1 200 kronor. Det är mycket pengar, och det är nog inte många skidåkare som vallar för 1 200 kronor under en skidas livslängd. Argumenten är framförallt att vallan är miljövänlig, den kräver extremt liten arbetsinsats och smidigheten av att alltid ha vallade skidor.

– Intresset har varit otroligt stort från både skidåkare och skidbutiker, säger Pelle Odebrant på DPS Skis i Sverige. Många är lätt skeptiska till om det kan vara så bra, det är lite trolldrycksvarning, men så fort vi får in de första proverna ska vi låta butiker och åkare testa så att de får bilda sig en egen uppfattning.

De som redan har testat produkten är dock övertygade om att den fungerar. Det sammanfattade omdömet är att Phantom inte är lika snabb som bra vallade skidor, men att vallan verkligen sitter i vecka efter vecka utan försämrat glid. Flera går så långt så att de säger att vanlig glidvalla snart kommer att vara död.

– Jag tror att Phantom kommer att bli en tilläggstjänst när du köper nya skidor, säger Pelle. För en tusenlapp extra preparerar butiken dina nya skidor med Phantom och du behöver aldrig mer bekymra dig om att valla skidorna. Dessutom är det en mycket intressant produkt för skiduthyrare, eftersom det sparar väldigt mycket tid att inte behöva valla om skidorna efter varje uthyrning. Och tid är pengar för en hyra.

Är du intresserad av att bli en av de första att testa Phantom så är Kickstarterkampanjen öppen till 1 december. Ett begränsat antal kit kommer att komma till Sverige i december, men den breda lanseringen blir till säsongen 2018/2019.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Ultimate Nordic AS

    Ultimate Nordic har sedan 1928 (då under namnet Trygve Alm) importerat och distribuerat ett brett sortiment av varor inom sko-, sport- och järnvarubranschen i Norge. Under 2009 valde vi att ...

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="11617" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]