Tung idé för ökad träning

Allt ska bli lättare och lättare. Men vill du träna kanske låg vikt inte är rätt väg att gå. Kanske är det precis tvärtom? Det menar i alla fall gänget bakom WeightSoles.

Tung idé för ökad träning
Alexander Rodriguez Forsgren

Active Brands Group är ett företag som jobbar med fotbäddar. Det började med Aetrex, men vi ska ta de fotbäddarna lite senare och istället börja med att berätta om deras egna fotbädd WeightSoles.

WeightSoles är en tung sula. Och en tung idé. Varje fotbädd väger 227 gram och det kan vara mer än vad en sko väger. Idén med WeightSoles är att du ska ersätta de vanliga sulorna med dessa tyngre, för att öka träningseffekten i varje steg.

– fotbäddarna har två tydliga målgrupper, säger Alexander Rodriguez Forsgren på ABG. Den första är alla de som inte går till gymmet flera dagar i veckan, men som ändå vill öka sin träningsdos. Om de använder WeightSoles i sina vanliga skor så ökar de träningseffekten med upp till 23 procent utan att lägga mer tid på träningen. Den andra målgruppen är de som tränar hårt inför ett speciellt lopp eller match. Om de använder WeightSoles i sin vardagsträning, och sedan byter till sina vanliga fotbäddar till loppet eller matchen kommer de att känna sig så mycket snabbare och orka mer.

Nu kanske du undrar om ökad vikt inte kan vara skadligt för leder, det finns ju en anledning till att allt har blivit lättare. Grejen med WeightSoles är att vikten hamnar direkt under foten, vilket gör att placeringen är naturlig för kroppen. Och rent belastningsmässigt är 227 gram inte så mycket, men förbränninsgmässigt gör det stor skillnad.

WeightSoles har precis lanserats, och säljs både via apotek, hälsobutiker och sportbutiker. Lite mer etablerade är Aetrex fotbäddar. Det är anatomiska fotbäddar som finns i dam- och herrstorlekar och tre olika versioner beroende på fottyp. Aetrex är långt ifrån ensam om sin produkt, men det som gör Aetrex unikt är deras metod för att hitta rätt sula till kunden.

Kunden får ställa sig på en digital fotoscanner och på bara tio sekunder har en dator analyserat foten och kommit med en rekommendation av sula.

– Hela sulan bygger på ortopedtänk om hur du belastar foten, hur högt fotvalv du har och om du snedställer fotleden vid stegisättning, berättar Alexander. Det är kunskap som säljare i butiken sällan har och därför låter vi en dator analysera foten så att alla ska få rätt fotbädd.

Tung idé för ökad träning

Aetrex säljs bland annat av Stadium. De tog in fotbäddarna när de öppnade Stadium Pulsebutikerna, men var inte helt säkra på att de hade kunden som vill betala 600 kronor för ett par sulor. Det gick dock så bra att de snabbt utökade till 10 butiker, och efter sex månader hade de installerat fotscanners och sulor i nästan alla Stadiumbutiker. Fotbäddarna finns dessutom hos Gå- & Löpkliniken, Länna Sport och NK Sport.

– Försäljningen har gått jättebra och vi satsar nu på att bli en leverantör av behovsrelaterade produkter för kroppen, berättar Alexander. WeightSoles är vår första egna produkt, och vi har fler nyheter på gång.

Active Brands Group har även lanserat produkterna i Finland och Norge, och planerar att ställa ut på Ispo. De har skickat in en anmälan för WeightSoles till innovationstävlingen Ispo Brand New, och håller nu tummarna för att de ska bli en av vinnarna där.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Active Brands Group Scandinavia AB

    The Active Brands Group Scandinavia AB (ABG) är ett House of Brands som fokuserar på att ta innovativa produkter inom sport och hälsa med en global potential. Bolaget grundades 2015 ...

  • Active Brands Group Scandinavia AB

    The Active Brands Group Scandinavia AB (ABG) är ett House of Brands som fokuserar på att ta innovativa produkter inom sport och hälsa med en global potential. Bolaget grundades 2015 ...

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="11684" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]