Allt om Crafts första löparskor

I december avslöjade Craft att de jobbade med att ta fram sina första löparskor. Idag var det dags att visa upp dem och Sportfack var på plats för att få reda på allt om projektet.


Allt om Crafts första löparskor
Daniel Högling

I två år har en grupp på Craft jobbat skarpt med att ta fram varumärkets första skor men planerna har funnits längre än så. Crafts ägare Torsten Jansson säger att han har velat se skor från Craft i över tio år och skojade att han hade gått upp 60 kilo för att han sagt att han inte skulle fortsätta träna förrän han kunde göra det i Craftskor.

– I mitt huvud har jag funderat på löparskor i 4–5 år men jobbat med det i ganska precis två år, säger Daniel Högling som har varit ansvarig för skoprojektet. Det är så kul att äntligen få visa upp våra färdiga skor men det är också nu som jobbet börjar. Det är nu vi ska ut till butikerna och visa upp skorna och sälja in dem.

När Craft bestämde sig för att ta en ordentlig titt på möjligheten att utveckla skor började de med att kartlägga löparskomarknaden. Under ett års tid gjorde de inte annat än att titta på utbudet och prata med återförsäljare om vilka skor som sålde och varför. När den analysen var klar förstod Craft att det fanns en lucka som skulle passa just Craft perfekt.

– Väldigt många löparskor är översållade med detaljer och funktioner som vi inte ser något behov av, säger Daniel. Craft står för en enkel och avskalad nordisk stil och precis så ska våra skor vara. Vi har fokuserat på passform, stabilitet och löpkänsla och struntat i alla detaljer som vi inte tycker behövs. Vi kallar det för Advanced Simplicity.

Allt om Crafts första löparskor
Skorna presenterades i Borås med en fartfylld modevisning.

Resultatet är en kollektion på tre skomodeller för både damer och herrar, skor som är gjorda främst för asfaltslöpning men som även ska funka till träning på gymmet.

V175 Lite är som namnet antyder en lätt sko (245 gram) som ska passa löpare oavsett om de har ett neutralt steg, pronerar eller supinerar. Skon har en extern stabilisering runt hälen men Craft vill inte göra skor med för mycket stabilitet, foten måste få jobba och löpkänslan ska inte hämmas. Skons drop ligger på 8 mm för att även de som landar på hälen ska kunna använda skon.

V185 Chrome har mer dämpning än V175, en slätare sula och är färganpassad efter Crafts löparkollektion den aktuella säsongen.

V195 Lite till sist är en bredare variant av V175 men har också lite hårdare dämpning för att passa tyngre personer. Den är alltså gjord för att de som har en bredare fot ska få en sko med bra passform men det är inte bara ovandelen som är rymligare – hela sulan är bredare för att ge en stabilare sko.

Alla tre modeller har sulor – och mellansulor – som Craft har utvecklat ihop med Vibram.

– Vibram vill in på löparskomarknaden och när de fick höra att vi utvecklade skor kontaktade de oss och ville bli en partner i vårt projekt, berättar Daniel. Vibram har en enorm kunskap om sulor och material och jag skulle säga att sulan ihop med vår rymliga passform är våra viktigaste säljargument.

Allt om Crafts första löparskor
Skorna har externt stöd runt hälen för att öka stabiliteten.

Crafts skosatsning är väldigt långsiktig. De börjar medvetet med skor för asfaltslöpning eftersom det är det bredaste segmentet. Hade de börjat med trail runningskor skulle det finnas en risk att de blev klassade som ett nischmärke och det vill de inte. Craft har som mål att bli ett löparmärke i nivå med de stora. I första skedet är målgruppen det som Craft kallar för 10K runners – de som springer några gånger i veckan och kanske är med i något millopp.

– Löparskor är en väldigt komplex produkt som vi har stor respekt för, säger Jens Pettersson, vd för Craft Scandinavia. Vi hade gärna lanserat skorna för ett år sedan men vi ville vara säkra på att vi hade en bra produkt så vi har testat, utvecklat och testat igen. Och så ville vi hitta en bra tillverkare som ville satsa på oss trots att vi inte är så stora från start. Nu ska vi visa upp skorna för butiker, och vi börjar med specialistbutiker och andra butiker som är bra på löpning. Vi går in på 12 av våra 39 marknader från start.

– Det här är bara början, säger Daniel. Nästa steg blir nog mot mer tävlingsinriktade skor och sedan kan det bli trail running, indoor, gym – ja, det finns ju skor för de flesta sporter och Craft ska bli ett klart mycket större varumärke om fem år än vad det är idag.

Allt om Crafts första löparskor
Craft V175 Lite
Allt om Crafts första löparskor
Craft V185 Chrome
Allt om Crafts första löparskor
Craft V195 Lite

Relaterat företag i Sportregistret

  • Craft of Scandinavia

    Craft of Scandinavia är en sportleverantör som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom sportbranschen samt profilsektorn. Craft of Scandinavia säljer och marknadsför Craft och Speedo.