Generationsskifte hos Gerisale

1979 startade Heinz Gehrig företaget Gerisale. 38 år senare lämnar han över till sonen Adrian att ratta Saucony i Sverige.

Få personer i Sportsverige är så förknippade med ett varumärke som Heinz Gehrig är förknippad med Saucony. För 38 år sedan startade Heinz bolaget Gerisale vars första varumärke var Sub4 träningskläder. Vid den tiden sprang alla i bomullslinnen som var tunga redan från start och blev ännu tyngre när de blev svettiga. Sub4 hade linnen i syntetmaterial som inte absorberade fukt. Som tävlingslöpare och medlem i det schweiziska landslaget såg Heinz direkt fördelarna.
Något år senare såg Heinz en annons för Saucony i amerikanska Runner’s World och tog kontakt med dem. Han blev märkets första distributör och sålde första året 1 500 par skor. Idag omsätter de runt 100 miljoner kronor i Norden. Det är en fantastisk utveckling som har accelererat de senaste åren med löparboomen och med en ökad satsning på marknadsföring.
– Jag älskar att jobba och kommer nog inte kunna släppa bolaget helt, säger Heinz. Men det är nya tider som kräver nya idéer och därför är det läge att lämna över till Adrian nu, säger Heinz.
Adrian är alltså son till Heinz och Margareta Gehrig och precis som i många andra familjeföretag har han vuxit upp med bolaget. Redan som femåring var han med och delade ut reklamblad om Saucony under Lidingöloppet och sedan dess har det fortsatt. Efter studier på Handelshögskolan i Stockholm jobbade han flera år som konsult inom management, men han hade redan då ambitionen att en dag jobba med familjeföretaget.
– Jag älskar löpning, har vuxit upp med Saucony som skomärket i mitt hjärta och under mina år som konsult fick jag ny kunskap som jag visste skulle vara bra för Gerisale, säger Adrian.
Men det är inte helt lätt att lämna över en verksamhet efter 38 år, även om det är till den egna sonen. Speciellt inte om du som Heinz älskar att jobba.
– Det är en hårfin gräns mellan att bry sig och blanda sig i. Jag kommer alltid att bry mig men Adrian är den som nu bestämmer och lägger jag mig i får han säga till. Det är en sann ynnest att få se sitt företag leva vidare i familjen, säger Heinz
– För mig känns det bara bra att pappa är kvar som styrelsordförande och någon som jag alltid kan bolla idéer med. Han har 38 års erfarenhet av sportbranschen och är den person i världen som har jobbat längst med Saucony och det ser jag som en enorm styrka och tillgång för både mig och företaget, konsta
– Erfarenhet värderas inte alltid lika högt som ungdomlig entusiasm vilket jag tycker är väldigt synd, Men likt dinosaurierna behöver ett företag anpassas efter nya tider för att inte dö ut och därför är det läge för mig att ta ett steg tillbaka och lämna över till Adrian, säger Heinz.
Adrian kommer fortsätta att driva Gerisale som ett expertföretag inom löpning. Saucony är idag deras enda varumärke och Saucony jobbar enbart med produkter för löpning och en aktiv livsstil. Genom att jobba i nära partnerskap med butikerna, assistera i modern marknadsföring och hela tiden utbilda personalen på djupet om löpning, träning och kroppens biomekanik vill de vara den självklara löparpartnern för kedjor och specialistbutiker.
Idag finns Saucony hos Stadium, Intersport, Team Sportia och Löplabbet plus hos flera fristående specialistbutiker och ortopedikliniker. Gerisale har numera hand om hela Norden och kan därför jämföra de olika marknaderna.
– Norge mår helt klart bäst. Finland har det fortsatt tufft efter sin ekonomiska nedgång och Danmark genomgår en konsolidering där många små butiker antingen går in i större kedjor eller läggs ner. Sverige har en bra försäljning men det är många butiker som kämpar med lönsamheten och inte når ut till den moderna konsumenten. Här ser vi som specialistpartner att vi kan spela en viktig roll, säger Adrian.
Saucony har sitt huvudkontor i Boston och ägs numera av Wolverine som även äger bland andra Merrell, Sebago, Keds och Sperry. Saucony tror mycket på väldämpade skor och när de 2010 lanserade Kinvara med lägre drop visade den modellen vägen för hela skokollektionen. Idag har alla skor drop på 8–4 mm men inte en enda sko är minimalistisk.
– De flesta löpare behöver dämpning för att inte skada sig. Butikens uppgift är att hitta rätt skomodell till varje löpare och inte stirra sig blind på bara fotens rörelse i löpsteget. Du måste även titta på knän, höfter och överkropp samt förstå kundens tränings- och skademönster och mål med sin träning. Där har du vår styrka då alla som jobbar hos på Gerisale brinner för löpning och kan hjälpa återförsäljarna att ta löpningen till nästa nivå, säger Adrian.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Gerisale

    Gerisale är en distributör av ledande sport- och livsstilsvarumärken i Norden och arbetar sedan företagets grundande 1979 med ett stort etablerat nätverk av sport-, livsstils- och skoåterförsäljare i de Nordiska länderna. Vår specialitet är löpning - i företaget arbetar aktiva idrottsmän och kvinnor som testar och utvecklar de utvalda produkterna själva. Representerar Saucony sedan 1982.