Gore satsar 125 miljoner på ny impregnering

Gore har avsatt drygt 125 miljoner kronor till forskning de kommande fem åren för att ta fram impregneringar som inte är skadliga för miljön. 

Gores membran – Gore-Tex och Windstopper – är beroende av bra impregnering av yttertyget för att fungera. Om yttertyget blir mättat med fukt täpps andningen till och det finns till och med risk för att fukten går åt fel håll genom membranet. Bra impregnering är alltså helt avgörande för att andningen ska fungera.

De senaste åren har impregneringarnas miljöfarlighet diskuterats flitigt och alla är i princip överens om att det vanliga PFC är väldigt skadligt för både människor och miljön. Allt fler företag slutar därför att impregnera sina plagg med PFC men precis som alltid när en bransch går från ett system till ett annat, så går prestandan tillbaka till en början innan nya lösningar är på plats och kan utvecklas.

Just där befinner sig funktionsmaterialen idag. Det kommer hela tiden nya lösningar på impregnering som är betydligt bättre ur miljösynpunkt men som ännu inte har samma vattenavvisande förmåga som PFC och som framförallt inte är lika hållbara rent slitage- och tvättmässigt. 

Det är det här som Gore nu vill gå in och forska om för att få fram lösningar som är hållbara ur både miljösynpunkt och rent slitagemässigt. Under en femårsperiod kommer de investera drygt 125 miljoner kronor för att ta fram framtidens impregnering.

– Vi är ett ledande företag och vårt engagemang går långt utöver att hitta alternativ till nuvarande beläggningslösningar, säger John P. Cusick, Global

Business Leader, Consumer Garments på Gore. Vi undersöker också helt nya metoder som kan ge våra produkter de nödvändiga funktionerna för att minska deras miljöpåverkan och vi vill vara en förebild för en mer ansvarsfull outdoorbransch.

En viktig aspekt för att förbättrad impregnering är bra för miljön är att kläder som behåller sin impregnering länge inte behöver tvättas lika ofta och kan användas i fler år än plagg som snabbt tappar sin impregnering. Och inget är så bra för miljön som plagg som används ett eller flera år till.

 

Relaterat företag i Sportregistret

  • W.L. Gore & Associates Scandinavia AB

    Gore Scandinavia AB är ett helägt dotterbolag till Gore Inc. Vi ansvarar för försäljning, marknadsföring och utbildning av GORE-TEX Brand som inkluderar: GORE-TEX Products och GORE-TEX Infinium Products.