Ny teknik gör mellanlager vattentäta

En helt ny teknik ska göra det möjligt att sticka igenom ett membran och ändå få det vattentätt. Funkar det kommer fleeceplagg kunna bli helt vattentäta.

Det är det amerikanska företaget Voormi som har tagit fram en teknik för att sticka igenom ett membran och sedan få det vattentätt. Efter 2-lagers och 3-lagers kommer nu alltså 1-lagers.

Tekniktidningen Wired kallar Voormis Core Technology för det största som hänt funktionsmaterial sedan Gore-Tex lanserades. Det stora med den här tekniken är att plaggen kan göras extremt mjuka, lätta och tunna men ändå vara vattentäta samtidigt som andningen förbättras avsevärt då tyget är stickat och inte vävt. Förutom fördelarna ovan blir det också en smidigare produktion då membranet inte behöver limmas på tyget.

Första frågan som dyker upp är hur materialet kan förbli vattentätt då membranet har punkterats av tusentals sticknålar och trådarna går rakt igenom det. Idag tejpas ju alla sömmar för att plaggen inte ska läcka genom dessa hål. Voormi avslöjar inte hur det går till men säger att det är just den grejen som de har lyckats med. Voormi presenterade de första plaggen med den här tekniken på SIA tidigare i år så nu är det bara att hålla utkik efter de första testrapporterna.

Relaterat företag i Sportregistret

  • W.L. Gore & Associates Scandinavia AB

    Gore Scandinavia AB är ett helägt dotterbolag till Gore Inc. Vi ansvarar för försäljning, marknadsföring och utbildning av GORE-TEX Brand som inkluderar: GORE-TEX Products och GORE-TEX Infinium Products.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="14225" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]