Sju prylar som imponerade på Ispo

Bra produkter handlar om att lösa problem eller förstå vad en målgrupp vill ha. Bland Ispos miljoner produkter föll jag för de här sju prylarna som gör just det. Innovationer eller nya grepp som kan förändra hela segment.


Sju prylar som imponerade på Ispo

K2: Damskidor

K2 har länge varit starka på damskidor men till nästa säsong tar de i ännu mer. Hela 17 modeller finns nu för tjejerna. Visst finns det riktigt lättåkta skidor i K2:s damprogram men det som riktigt imponerar, och skiljer dem från de flesta andra märken, är att här också finns riktigt avancerade skidor för tjejer som åker med kraft. 

Luv Boat 108 och FulLuvIt 98Ti var Ispos vackraste skidor både till form och grafik. Med breda midjor, träkärnor med håligheter samt rocker i nose och tail ihop med ett kort spann under bindningarna är det skidor som trivs bäst vid sidan av pisten men samtidigt är bättre än de flesta pistskidor i pisten efter lunch när det är lite uppkört. Applåder för mångfalden och applåder för att skidorna inte ser ut som tjejskidor.

Sju prylar som imponerade på Ispo
Sju prylar som imponerade på Ispo

Tentsile: Trätält

Tentsile var en av vinnarna i årets Brand New Award och intresset var enormt hos dem. Tentsile är ett trekantigt kupoltält som med hjälp av spännband späns upp på valfri höjd över marken mellan tre träd, stolpar eller annan fast punkt. Främsta fördelen jämfört med att slå upp ett tält på marken är att slippa insekter, ormar och andra djur som rör sig på marken men också att alltid få ett plant underlag som också sviktar och att inte ligga direkt mot markkylan.

Tentsile finns i flera olika storlekar och levereras med repstege för att ta sig upp till tältet.

Sju prylar som imponerade på Ispo

Julbo: Goggles för topptur

Intresset för toppturer ökar snudd på explosionsartat och utrustningen hänger med. Skidor och bindningar blir lättare, pjäxorna får gåläge och gummisulor, kläderna maximerar sin ventilation och skidglasögonen… Ja, vad händer med goggles för topptur? Ingenting, mer än att de immar igen ganska snabbt. Julbo har sett det problemet och kommit fram med en riktigt smart lösning.

På Julbo Aerospace kan linsen lossas från ramen så att det bildas en centimeterstor glipa mellan lins och ram. På så sätt blir det tillräckligt med ventilation för att linsen inte ska imma igen och samtidigt är linsen kvar så att den skyddar ögonen. Självklart fungerar lösningen bara då det inte snöar men då är det en riktigt smart funktion.

Sju prylar som imponerade på Ispo

Seger: Eluppvärmd strumpa

Seger Heat System var en av Ispos mest intressanta nyheter. I grunden är det en skidstrumpa i merinoull som försetts med metalltrådar över tårna och dessa trådar kopplas in på ett batteri som skickar ut en svag ström som gör att trådarna blir varma. Effekten är omedelbar och eftersom värmen kommer ovanifrån värms tårna upp på nolltid jämfört med en sula då värmen måste tränga igenom hårdare hud på undersidan av foten.

Extra smart är att batterierna är utrustade med Bluetooth så att värmen kan regleras med en app i mobiltelefonen.

Sju prylar som imponerade på Ispo

Völkl: Seniorskidor

Många vill fortsätta att åka skidor även när de blir äldre och kraften inte riktigt är som förrut. Hittills har alternativet varit att gå ner i prestanda för att hitta en skida som äldre orkar att åka på men nu kommer Völkl med ett alternativ.

Völkl har tagit tre av sina toppskidor inom pist och all mountain – Racetiger, Code och RTM – och gjort dem i ett lite mjukare flex och mer sober design. Samma skärning, samma material men lite mjukare så att det inte ska krävas lika mycket kraft för att få ut maximalt av skidan. Det här kan vara årets smartaste drag av ett skidföretag – marknaden är gigantisk och målgruppen har pengar.

Sju prylar som imponerade på Ispo

Treksta: Självsnörande skor

Nu snackar vi en riktig innovation. Treksta har insett att det finns väldigt många människor som av en eller annan anledning inte kan snöra sina egna skor. De funderade och kom fram med en lösning som de kallar för Zerotie och som direkt gick och vann guld i Ispo Award.

Tänk dig en Boasnörning där hjulet för att dra åt snörningen sitter under hälen. Du stoppar i foten i skon, trycker hälen mot marken och drar foten fram 2-3 gånger och snörningen dras åt automatiskt. När du ska kliva ur skon sätter du tån mot klacken på den andra skon och låset på snörningen öppnas och det är bara att kliva ur. Det här är smart på riktigt.

Sju prylar som imponerade på Ispo

Elpex: Broms till rullskidor

Rullskidor har hittills varit en av världens svåraste fordon att få stopp på och avsaknaden av en fungerande broms har säkert stoppat många från att skaffa ett par rullskidor. Nu har Elpex tagit fram en lösning som är enkel men samtidigt verkar fungera.

En hävarm går upp mot vaden och när åkaren vill bromsa så trycker hen bara fram skidan ungefär på samma sätt som när en längdåkare skär mållinjen i en spurtuppgörelse. Vaden trycker då mot hävarmen som i sin tur pressar en skiva mot hjulet och bromsningen startar. Åkaren kan själv reglera hur hård bromsningen ska vara och har full kontroll.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Sportmanship AB

    Sportmanship AB startades 1985. Företaget säljer, marknadsför och distribuerar följande varumärken: On, Powderhorn, Dolomite, Völkl, Marker och Dalbello. Utöver distrubitionsvarumärkena driver Sportmanship AB även det egna varumärket Berkeley.