Tecnica satsar stort på löparskor

Tecnica ger sig in på löparsegmentet och de gör det med väldigt annorlunda skor. Med en extremt tjock och mjuk sula ska de ge både komfort och grepp åt alla terränglöpare.


Tecnica satsar stort på löparskor
Peter Ingrids

Tecnica har en lång historia som skomakare men hittills har det mest varit alpina pjäxor, vandrarskor och moon boots. När de bestämde sig för att lansera trail runningskor värvade de ett par av Salomons skoutvecklare och i år lanserades de första skorna som skiljer sig en hel del mot konkurrenterna.

Det mest iögonfallande med Tecnicas löparskor är den höga, runda sulan. Den kallas för Oversized Rollzone och tanken är att den både ska dämpa och ge ett rullande löpsteg.

– Eftersom sulan är både hög och rundad blir löpsteget väldigt mjukt, säger Peter Ingrids som ansvara för lanseringen av Tecnicas löparskor i Sverige. Vanliga löparskor har tre faser – hälisättning, platt mellanfas och frånskjut – men med Tecnicas skor blir allt till en enda mjuk rörelse.

Förutom den runda formen så är sulan även extra bred för att ge bra fäste på klippor och andra hala element i naturen.

Tecnicas löparskor kommer i två varianter med olika tjocka sulor – Max och Sprint. Max är den tjockare av de två och tänkt för stökig terräng och mängdträning medan Sprint mer är tänkt för tävlingar och de som verkligen vill springa fort.

– Vi kommer att lansera våra löparskor i både löpar- och outdoorbutiker eftersom vi tror att kunderna kan komma från både löpare som vill ha en bra trailrunningsko och friluftsfolk som vill börja springa, säger Peter. Just nu är vi ute på en liten turné där vi låter butiker provspringa skorna och jämföra med sina egna.Vi kommer även att finnas på Inköpsdagarna Outdoor i mitten av augusti med våra testskor.

I år finns det fyra löparskor från Tecnica vardera för dam och herr och de har redan hunnit prisats i olika test. Bland annat utsåg tidningen Endurance Trail Mag Tecnica Diablo Max till årets bästa trail runningsko. Det testarna framförallt gillade var löpningen uppför och nerför tack vare den rundade sulan.

Tecnica satsar stort på löparskor
Här syns det tydligt hur den tjocka och mjuka sulan anpassar sig efter underlaget.

Sportregistret - Relaterat företag