Wilson har ett skaft i tiden

Att mixa material för att få ut maximal prestanda är en av de hetaste trenderna just nu. Vi ser det i kläder, i skor, i skidor och nu även i skaft till golfklubbor. Wilson har tagit det bästa från stål- och grafitskaft och satt ihop de två i skaftet Half-Half.


Wilson har ett skaft i tiden
Rich Hurlock har huvudet på skaft.

Mannen bakom skaftet heter Rich Hulock och han är chef för hela Wilsons produktutveckling och dessutom ansvarig för skaften till alla klubborna.

– Grafitskaftens låga vikt är bra för att få upp svinghastigheten men precisionen blir lidande eftersom de inte är lika vridstyva som stålskaft, säger Rich. Vi har fogat samman en ett stålskaft med ett grafitskaft utan att använda lim och fått vridstyvheten i stål och grafitens låga vikt.

Ståldelen sitter nedtill eftersom det är där Wilson vill ha ett så vridstyvt skaft som möjligt. Mitt på överlappar de båda delarna i lite drygt fem centimeter och högst upp är det ett grafitskaft. Förutom att grafitdelen gör skaftet lättare så dämpar det också vibrationer precis innan dessa når händerna.

Half-Halfskaftet finns på järnklubborna Ci9, D-Fy och Wilsons stora nyhet för året Di11.

– Just nu tittar vi på att använda varianter av det här skaftet på våra träklubbor, berättar Rich. Antagligen kommer andelen stål att bli mindre eftersom skaften inte får bli för tunga. Vi testar intensivt just nu och så får vi se var det landar. Vi tror dock att den extra precision som stålets vridstyvhet erbjuder kommer att lyfta det långa spelet för många golfare.

Processen att sammanfoga stål och grafit är Wilsons egen och patenterade men de tillverkar inte skaften själva utan de kommer från renodlade skafttillverkare. Idag finns Half-Half i tre flex och vikter: 70 gram lättvikt för lägre svinghastigheter, 76 gram regular för normala svingar och 82 gram stiff för de som trycker på lite extra.

Wilson har ett skaft i tiden
Nya Di11 har det nya Half-Half-skaftet.

Sportregistret - Relaterat företag