Ispos två största nyheter

Av Ispos tiotusentals nyheter är det två som sticker ut extra mycket: Fischer Vacuum Fit och Salomon BBR. En pjäxa med formbart ytterskal och en skida som inte liknar något annat.


Ispos två största nyheter

Vi börjar med Fischers nya formbara pjäxor. Efter fem års forskning har Fischer tagit fram en plast som blir extremt mjuk och formbar redan vid 55° men som vid rumstemperatur och kallare är precis lika styv som annan plast. Denna plast gör det möjligt att forma hela ytterskalet i en pjäxa efter användarens fot.

Formningen går till så att skalet värms upp, innerskon stoppas i och kunden spänner åt pjäxan. Över pjäxan träs nu en kylpåse som i sin tur är kopplad till en kompressor. Åkaren ställer sig i en speciell ställning där canting och framåtvinkel ställs in efter åkaren och sedan fylls kylpåsarna med tryckluft som pressar det mjuka skalet mot innerskon för att verkligen forma sig runt foten. Hela processen med uppvärmning och nedkylning tar lite drygt 20 minuter och när plasten har härdat i 12 timmar är det bara ut att åka.

Vacuum Fit kommer första året bara på Fischers racingpjäxor och eftersom plasten är töjbar går det att få en läst på 98–110 mm. Första året är det också begränsad tillgång på både plast och formningsutrustning och därför kommer det bara att finnas fem butiker i Sverige som får jobba med Fischer Vacuum Fit.

Ispos två största nyheter
Idén bakom BBR.

Ispos andra stora nyhet är Salomons skida BBR. Den har en form som inte liknar något annat och bakom formen står Salomons skiddesigner Beber som tidigare har gjort bland andra Pocket Rocket och X-Scream. Beber ville göra en skida som var lika rolig i pist som i puder och tog nosen från en surfbräda och satte den på en riktigt smal carvingskida. Resultatet är en skida med mycket bredare brätte än bakända och bakmonterad position på bindningen.

Åkmässigt betyder det att framänden bär betydligt bättre än bakänden vilket ger bra flyt i lössnö och slask. Skillnaden i bredd fram och bak – pintail – gör att skidan redan har börjat svänga när den kantas vilket ger väldigt livlig skida i pist.

BBR finns i två modeller och i fyra längder. Normallängden för killar ligger på 186 cm men skidan ska upplevas betydligt kortare. Målgruppen är alla skidåkare som vill ha en skida och som hellre vill cruisa och ha skoj än åka med maximal kraft.

Det ska bli riktigt spännande att höra vad utlåtandet blir av folk som har testat de här nyheterna. Får du chansen att testa så skriv en kommentar nedan om vad du tycker.

Ispos två största nyheter

Sportregistret - Relaterat företag