Polartec tar upp kampen med Gore-Tex

Polartec tar det logiska steget och lanserar sitt första vattentäta skalmaterial. NeoShell är namnet och med andning i fokus ska de ge Gore-Tex och Event en tuff match i funktionsracet.

Högst upp i Bostons gamla fängelse håller Polartec hov för 30-talet journalister. Alla har kallats hit med löftet om att få se och känna på en revolution men ingen vet vad det handlar om.

Polartecs vd Andy Vecchione späder på allas nyfikenhet med att börja sin inledning med att säga ”We are so excited about what we will sho you today”. Helt klart har han studerat Steve Jobs när han presenterat Apples olika innovationer och han fortsätter att hålla oss på halster.

– Polartec är egentligen ingen tygtillverkare, vi ser oss mer som ett företag som tar fram lösningar till problem som har med kläder att göra, säger Andy Vecchione. Idag ska vi ta skalplaggen till en ny nivå vad det gäller andning.

Så där – nu fick vi reda på vad det handlade om och Nate Simmons, Polartecs marknadschef tar vid och förklarar närmare.

– Vårt hya material heter NeoShell och det är ett material som vi har jobbat intensivt med i tre år, berättare Nate. Kort kan jag säga att Neoshell är ett material som skyddar som ett skal men som andas som en soft shell.

Neoshell är en 3-lagersväv med en utsida, ett membran i mitten och en insida. Inte mycket nytt med det. Det nya är istället hur Polartec ser på vind- och vattentäthet och därmed också andningsförmågan i ett plagg.

– Polartec kommer från en värld där andning och fukttransport alltid har varit i fokus, säger Nate. Från våra fleeceplagg till underställ närmast kroppen och nu senast soft shellmaterialet Power Shield Pro. Powershielp Pro har fantastisk andning men är inte vattentätt och vi ville ta fram en väv som är vattentät för att skydda ännu mer i dåligt väder. Samtidigt ville vi inte försämra andningen för mycket och det där är väldigt svårt att lösa. Var och en är andning och vattentäthet inget svårt att få till, men en kombination av de båda är garanterat svårt att få till.

Polartecs lösning är att använda ett membran från Finetex där mängden material mellan öppningarna i membranet har minimerats för att öka luftströmningen. Neoshell är alltså inte 100 procent vindtätt utan bara 99 procent vindtätt. Denna skillnad mot konkurrenterna gör att den varma och fuktiga luften från insidan av plagget lättare kan ventileras bort.

Polartec säger att Neoshell har minst dubbelt så bra andning som något annat membran på marknaden och i värden innebär det att det har en luftgenomsläpplighet på 0,5 CFM.

Vattentätheten ligger på 10.000 mm vilket är lägre än många konkurrenter men dubbelt så högt som den nedre gränsen för att ett material ska få kallas för vattentätt. Polartec menar att en användare inte blir mer torr för att materialet har en högre vattentäthet. De säger att torrhet är ett absolut värde – användaren kan inte vara mer än torr.

Neoshell kommer att visas för första gången på Ispo i februari och några av de märken som får vara med i första lanseringen är Mammut, Marmot, Eider, The North Face, 66° North och Vaude.

En utförligare presentation av Polartec Neoshell kommer i Sportfacks decembernummer.

Relaterat företag i Sportregistret

  • W.L. Gore & Associates Scandinavia AB

    Gore Scandinavia AB är ett helägt dotterbolag till Gore Inc. Vi ansvarar för försäljning, marknadsföring och utbildning av GORE-TEX Brand som inkluderar: GORE-TEX Products och GORE-TEX Infinium Products.