Jenny Hansell: ”Kvinnliga golfare handlar mycket i butik”

Jenny Hansell ser att det finns ett sug från marknaden efter att de ska bredda sina kollektioner till herrkläder –  men det är de inte intresserade av.

Hon bor på en hästgård söder om Stockholm tillsammans med sin familj. Hennes dotter är aktiv inom ridsporten och hoppar på högsta nivå i Sverige med sin ponny. Innerst inne skulle Jenny Hansell nog inte ha något emot att Röhnisch även hade hästkläder i sortimentet. Det är dock inget som ligger i planen för bolaget framöver. 

Tills vidare är det träning och golf som gäller. Och målgruppen kommer fortsatt att vara kvinnor, även om det finns marknader som trycker på för en herrkollektion, åtminstone inom golfen.

– När vi pratar med golfkunder, alltså inte slutkunden utan golfshopar, så vill de gärna att vi kommer med både en herr- och en damkollektion. Och jag kan förstå det. För det vi möter ute på marknaden är att herrgolfen är mycket, större än damgolf. Samtidigt ser vi hur viktigt det är att bibehålla fokus på kvinnan och att säkerställa en kollektion som verkligen är anpassad för kvinnors behov.

Om man tittar på Röhnisch idag och tittar på framtiden. Var står ni och var ska ni?

– Jag tycker att Röhnisch står på en väldigt bra grund. Jag tycker att det är ett perfekt läge för mig personligen. Man har jobbat de senaste åren med att både stärka upp varumärke och kollektion. Det känns som att vi står på en superbra plattform nu och är redo att växla upp och säkerställa att vi expanderar. Sen är det självklart viktigt att vi gör det med lönsamhet. Så lönsamhet kommer att fortsätta vara i fokus. Speciellt ett sådant här inflationsår. Då måste man vara extra försiktig. Vi kommer att gasa, men gasa försiktigt.

Hur viktig är den svenska marknaden?

– Sverige är superviktigt för oss. Det är vår hemmamarknad och vår absolut största marknad. Men sen finns vi i Norden, Europa, USA, Australien. Så det är ett globalt tänk. 

Hur skiljer sig Sverige från övriga ­marknader? 

– I Sverige säljer vi framför allt sport- och activekollektionen. Vi är större på sport och active än golf i Sverige. Tittar du i Frankrike, Tyskland och UK är golfen störst. Där känner kvinnan oss mer som ett golfmärke. I USA där vi gick in vid årsskiftet är golfen också dominerande. Det finns en jättepotential i USA. Det är en supermarknad för golf och få varumärken som riktar sig framför allt till den kvinnliga golf­spelaren. 

Och de vill gärna se en herrkollektion?

– Det unika med Röhnisch, och en av anledningarna till att jag klev på, är att det är for women, by women. Det är kvinnor som designar och som förstår kvinnans behov. Röhnisch är designat för att passa den kvinnliga kroppen, oavsett size och storlek. Nu har vi etablerat oss i USA, vilket känns fantastiskt, och har fått första kollektionen såld. Det ska bli superspännande att se hur det kan ta sig. Men jag förstår att de vill optimera och herr är det stora för dem. Medan vi försöker förklara varför vi fortsätter att fokusera på dam. Och det är viktigt att det kommer fram i vår marknadsföring – the reason behind the product, helt enkelt.

Hur tror du det kommer märkas att du är ny vd på Röhnisch? 

– Min styrka är den breda förståelsen för affären men också på djupet inom många områden. Och min digitala erfarenhet. Det är ju tydligt att den kanske inte har varit lika stark i bolaget tidigare. Så både digital försäljning och digital marknads­föring. Men jag utgår alltid från siffror för att försöka hitta affärspotential och skalbarhet. Så jag är väldigt siffer­intresserad. Jag drivs av resultat och att skapa skillnad. Så jag tänker att jag kommer in med mycket drivkraft. En sak jag har funderat på är varför golfande kvinnor fortfarande handlar så mycket i fysiska butiker. När ska kvinnliga golfare förstå att de kan hitta allt online? Jag är ju så nyfiken på när, om och hur den digitala affären kommer att ta mer av golfkundens omsättning.

På vilket sätt är Röhnisch ett varumärke i tiden? 

– Jag skulle ju säga att hållbarhet är viktigare än någonsin. Det finns väldigt mycket up and coming brands som inte har produkter med samma hållbarhetsgrad som etablerade varumärken har. Sedan seglar varumärken upp i sociala medier som inte alls har samma förväntan på sig att jobba med hållbarhet. Men Röhnisch tar ju ett hållbarhetsansvar och det ska vi kommunicera mer tycker jag. Vi måste bli tydligare med vad vi faktiskt gör kring hållbarhet. Det är en viktig aspekt i vår tid. Det är klart att vi ska vara stolta över att vi har nästan 100 procent återvunnet material.

– Sedan tycker jag också att det här med att man ska ta hand om sig själv som kvinna och vara stolt över sin kropp. Det är också högaktuellt. Det Röhnisch gör är att vi producerar produkter för alla kvinnor oavsett kroppsform. Vi vill att kvinnor ska känna sig starka och vara stolt över sig själva. Och det tycker jag också att man visar genom ”diversity” i sin marknadsföring. Eller att man har från XXS till XXXL. Vi går väldigt brett i storleksskalan och gör anpassade produkter. Så hållbarhet, pris och värderingsdrivet är svaret.

Har kunden råd att tänka på hållbarhet i  dag eller eller fokuserar man mer på pris, tror du? 

– Jag vet inte. Alla våra produkter har samma hållbarhetskrav oavsett pris. Jag tror inte riktigt att det är som när man handlar mat. Ska jag köpa ekotomater eller andra tomater? De ligger bredvid varandra och så väljer du. Jag tror inte man tänker så.

Värderingsdrivna företag – är det bara bra eller finns det en risk också?

– Jag tror att det är viktigt att man som företag kan kommunicera och beskriva varför man finns. Vad står Röhnisch för? Annars är risken att man gör någonting väldigt bra på kort sikt. Sedan finns man inte mer. Röhnisch har funnits sedan 1945. Det är helt otroligt egentligen när man tänker efter. Tänk hur många sportvarumärken som kommer och går. Jag tror det är en del i att Röhnisch har vågat hålla kvar i det här. För kvinna, av kvinnan. Man riktar sig till en sportig och aktiv kvinna. Röhnisch legacy och fokuset på den aktiva kvinnan är framgångskonceptet. Det ska vi fortsätta med.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33456" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]