Vartannat barn har fel cykel

Cyklar i fel storlek kan innebära en säkerhetsrisk och göra motionsformen och transportmedlet tråkigare för barnet. Trots det har nära hälften av alla svenska barn en cykel i fel storlek.

Denna artikel publicerades för första gången på Sportfack den 11 maj 2023.

Våren innebär cykelsäsong med nysopade gator och härliga temperaturer. Men när det kommer till barnens storlekar är det många som är ute och cyklar. Sportson har nämligen gjort en undersökning genom sina egna kanaler. Och av de 1 242 personer som svarade visade det sig att 48 procent av de svarandes barn har fel storlek på cykeln. Det är dock inte för små cyklar som är vanligast, utan tvärtom – cyklar som ett barn ska ”växa in i”.
– Många föräldrar tror att det är bättre att köpa en större cykel till barnen, de tänker att de snart växer i den. Men att ha för stor cykel kan vara farligt då barnen inte kan hantera den på ett säkert sätt, det blir svårare att både svänga och stanna, säger Jonas Holtbo, marknadsansvarig på Sportson.

Men även för små cyklar är förstås vanligt. Och att ha en för högt hissad sadelstolpe gör att styret riskerar att gå av, då mer vikt läggs där. Men hur ska man tänka då? Holtbo säger att man kan ha som riktlinje att byta ut sitt barns cykel vartannat år.
– Vi rekommenderar att man utgår från barnets längd när man väljer cykel, i stället för att se till barnets ålder. Det bästa är såklart att prova ut rätt storlek hos en cykelhandlare.

För säljaren – så passar du en cykel:
• Barnet ska kunna stå med båda fötterna på marken när hen står över ramen.
• På sadeln ska ett barn kunna sitta med en fot i marken (och lutning på cykeln).
• För låg sadelhöjd (båda fötterna i marken) ger dålig trampeffekt och tråkig cykling.
• I stillasittande position ska man kunna hålla i styret med båda händerna och vrida det 90° med bibehållen greppförmåga och balans i överkroppen.
• Vanligast är att ett barn kan behålla cykeln i två år innan det är dags för en ny. Detta är beroende på tillväxthastighet.