Nu ska finska FabPatch ska ta över världen

MÜNCHEN Istället för att slänga ett plagg som gått sönder kan man laga det. Finska FabPatch vill bistå med lapparna som tätar plaggen utan att påverka funktionen.

Ett uppenbart sätt att förlänga livslängden på plagg är att lappa och laga dem. Att dessutom kunna göra det direkt när en skada sker innebär också att revor och hål inte förvärras innan det är läge att laga dem. Och just detta är vad finska FabPatch har lyckats med, då de – som namnet antyder – skapat olika ”patches” att placera på plagg.

Karri Jalkanen representerar varumärket i München och han förklarar den största fördelen med deras material.
– För att lappen ska fastna behöver man inte applicera värme. Så man kan laga en jacka mitt i skidbacken om man så vill. Det tar någon minut sedan sitter lagningen på plats och efter 72 timmar har limmet verkat fullt ut och därmed säkrat plagget, säger han.
– Men redan efter någon minut är det alltså tillräckligt ”lagat” för att man har full användning av plagget igen.

Företaget är just nu inblandade i diskussioner med flera varumärken som kan komma att sälja de här lagningarna i egen regi. Jalkanen förklarar att man kommer kunna tillverka dessa lagningar i samma material som olika jackor, vilket i sin tur kommer leda till att man kan göra lagningarna närmast osynliga.
– Dessutom ger vi olika varumärken möjligheten att branda vår produkt, för att på så sätt skapa en produkt som passar in i deras eget sortiment fullt ut.

FabPatches har redan slagit ner som en bomb i Finland, där 1,5 miljoner ”patches” sålts. Med en sådan försäljning i den relativt lilla marknaden … ja, vad kan då siffrorna bli när man ger sig ut i världen?

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33508" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]