Trangia varslar personal – igen!

Stormkökstillverkaren Trangia varslar personal för andra gången på ett halvår. Denna gång berörs 22 anställda. Anledningen är en kraftigt minskad efterfrågan efter pandemiåren.

Magnus Rydell, vd på
Trangia. Foto: Nicolas Jändel

Det lilla jämtländska företaget från Trångsviken har haft några gyllene år bakom sig. Ett tag såg precis allting ut att gå vägen för Trangia. Outdoorboomen som fick fäste under pandemin gynnade försäljningen och så blev stormköket utvalt till årets julklapp 2020 av Svensk Handel, vilket ytterligare spädde på suget efter utekök bland konsumenterna. Men nu har det vänt, och det rejält. För andra gången i år varslar nu företaget personal. Den här gången handlar det om 22 tjänster. Vd Magnus Rydell säger till P4 Jämtland:

–Det är fruktansvärt tungt, men absolut nödvändigt. Nu gäller det framförallt att stötta personalen. Vi ser det som en övervintringsperiod.

Det har varit rena berg- och dalbana-utvecklingen för Trangia de senaste åren. Under de gyllene åren 2020-2022 växte både verksamheten och personalstyrkan i snabb takt. Det syntes bland annat i klättringen på SPF:s årliga omsättningslista för försäljning i Sverige, som i Trangias fall handlade om en dubblerad omsättningsökning från 28-58 MSEK under de åren. Den starkaste ökningen stod, enligt vd Magnus Rydell, Norden och Asien för. 

Men nu har det alltså vänt åt andra hållet. Redan tidigare i år, i maj, gick varsel ut om 16 tjänster som skulle bort. Det slutade då med 14 anställda som fick gå. Nu är det, som sagt, 22 personer som kan omfattas av varslet. Fackets representant säger till Sveriges Radio att ”jag tror de flesta här just nu är i chock”.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33148" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]