Försäljningen minskade med 1,7 procent under tredje kvartalet

För bra väder. Det är en av anledningarna till ett trögt tredjekvartal enligt Sportindex.

Branschorganisationen Svenskt Sportforum har publicerat ett nytt Sportindex och för sjunde kvartalet i rad ser vi en minskning i försäljningssiffror. Enligt Sportindex tappade försäljningen med 1,7 procent under tredje kvartalet 2023. En av anledningarna till den svaga siffran tror man är värmeböljan i september ”som blev ett sänke för sporthandeln i och med att höstförsäljningen inte tog fart ordentligt”.

Det tredje kvartalet inleddes svagt positivt för sporthandeln, särskilt för segmentet skor – som uppvisade tvåsiffriga tillväxttal i både juli och augusti. Den största frivande kraften inom segmentet var löparskor.

Men så kom september. Värmen höll i sig vilket gjorde att höstprodukter, så som jackor, inte sålde i takten man förväntat sig. Totalt föll försäljingen i sporthandeln med 8 procent i september, vilket gör att hela kvartalet hamnar på minus.

Ytterligare negativa nyheter som Sportindex kommer med är att e-handeln uppvisat högre tillväxttal än de fysiska butikerna sedan förra hösten – men att även denna trend har brutits. E-handeln backade med mer än 10 procent.

Bådee Daniel Löfkvist, coo och Vice President på Stadium Group, samt Lars Palmgren, vd på SGN Sport Sverige, menar att vädret hade en stor påverkan på det svaga kvartalet.
– Kvartalets första två månader var riktigt starka med bra tillväxt jämfört med föregående år, medan kvartalets sista månad var betydligt segare då vädret var utmanande för vår del. Det var för varmt för att försäljningen av höstjackor med mera skulle ta fart, säger Löfkvist.
– Kategorier som speglas av sommarens väder fick en riktigt bra utveckling under tredje kvartalet, så som skor och outdoorkläder. Det visar återigen att vädrets påverkan är starkare än den ekonomiska konjunkturen när det gäller utvecklingen för enskilda produktkategorier i sporthandeln. Nu hoppas vi på en tidig och lång vinter med kyla och snö som stimulerar alla vinterkategorier, säger Palmgren.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33139" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]