Shimano återkallar 2,8 miljoner vevpartier

På grund av en risk för separering har Shimano återkallat en enorm mängd vevpartier.

Vevpartier från Shimanos 11-växlade Dura-Ace- och Ultegra- serier återkallas. Och det är inte en eller två som påverkas, utan 2,8 miljoner världen över.
United States Consumer Product Safety Commission (USCPSC) meddelar att återkallande gäller vevpartier som sålts under en elvaårig period, från januari 2012 till augusti 2023. Detta efter att 4 519 incidenter skett då vevpartiet separerat.
USCPC säger också att incidenterna lett till minst sex skador med allt ifrån brutna ben, rivsår och kroppsdelar ut led.

Shimano själva har inlett ett ”globalt säkerhets-, inspektions- och ersättningsprogram” som startade i början av oktober för alla kunder med modeller som påverkas.

Det här är första gången som Shimano medger att problem finns med det ihåliga vevpartiet och vad detta innebär i praktiken är oklart. Det som möjligtvis gör detta än mer snårigt är att Shimano säger att det endast är ägare av vevpartier som visar tecken på ”separation eller delaminering under inspektion som kommer att få ett gratis ersättningsparti med installation.
För konsumenter med berörda vevpartier har Shimano nu satt upp ett speciellt telefonnummer för att få assistans.

Modeller som påverkas

Ultegra FC-6800
Dura-Ace FC-9000
Ultegra FC-R8000
Dura-Ace FC-R9100
Dura-Ace FC-R9100P

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33100" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]