Kånken nylanseras med skate-osande 80-talskänsla

Naturen rejält inzoomad i en färgskala som får oss att tänka på skateeboardscenen under 1980-talet. Ungefär så kan vi beskriva Kånken Art 23.

Fjällräven kommer i början av juni lansera sin klassiska Kånken-ryggsäck i sin ”Kånken Art”-serie. Det är femte gången som det svenska varumärket lanserar en serie under den vinjetten och tanken är att kända konstnärer ska använda Kånken-ryggsäcken som duk. Kånken Art 23 är designad av svenska illustratören, grafikern och konstnären Martin Ander, även känd som Mander. Designen han skapat baseras på hans unika urbana skateeboardstil, remixad med former och mönster som hittas i naturen. Rent konkret är det uppförstorade bilder av löv, trä, lavar och mossa.

Mander ville att årets Kånken Art-projekt skulle innehålla konstnärsmaterial. Detta för att inspirera andra konstnärer att skapa. Därför ingår ett pennfodral och ett skissblock i Kånken Art Plus. Även dessa är skapade i samma mönster som själva Kånken. Antingen med livfulla färger eller i gråskala.
– Jag är egentligen mer av en kille från stan, men jag älskar naturen, säger skaparen Mander om årets mönster, som han fann inspiration till under pandemitiden då han bodde i Sörmland med sin familj.
– Min familj och jag började gå mycket i skogen nära hemmet och göra endagsvandringar. Jag började leta efter strukturer och mönster i naturen och ritade om dem i min stil. Ju närmare jag tittade, desto fler strukturer dök upp på stenar, löv, svampar och mossa, till exempel. Så det var grunden för det upprepade mönstret man ser på Kånken.