Cykellagren hann fyllas innan året tog slut

Efter mycket om och men klarade sig cykelbranschen på plussidan – men det är tack vare att många varor levererades så sent om i höstas. Nu hoppas leverantörerna på att cykeln lyckas ersätta den dyrare bilen under 2023.

Sällan har vi sett en sådan berg– och dalbana som vi sett inom cykel de senaste åren. Först var efterfrågan enorm – men inga cyklar fanns att finna. I början av hösten började leverantörerna komma i kapp, men för många i handeln var det för sent. 2023 är ännu för tidigt att sia om. 

– Jag har varit med i många år, och sett både bra och dåliga tider komma och gå. Men jag har aldrig tidigare varit med om att det har svängt så snabbt. På bara de senaste sex månaderna har det hänt ­jättemycket, säger Håkan Eriksson, general manager på Scott. 

Själv slutade Scott på fina omsättningssiffror under 2022 med en kraftig ökning från året innan. Anledningen är att de klarade av att leverera mycket mer än året innan av handlarnas beställningar – även om mycket av varorna kom till butik först under hösten. 

– Vi ser en förskjutning här, och vi brottas fortfarande med förseningar. Det är inte optimalt att vi levererar till handlarna under hösten, det som skulle kommit under våren. Den förseningen kommer också slå kraftigt mot 2023. 

Under omständigheterna så är han nöjd med siffrorna från 2022, i jämförelse med det stökiga 2021 då leverans­problemen eskalerade kraftigt. Nu hoppas Håkan Eriksson på ett bra vårväder – och att allt fler väljer cykeln som transportmedel när det blir allt dyrare att äga bil. Det senare är en framtidsspaning som han delar med alla de cykelåter­försäljare som Sportfack har pratat med på sista tiden. 

Ett bolag som gör mer blygsamma resultat är svenska Skeppshultscykeln. De landar på nästan exakt samma omsättningsresultat som förra året, något som är resultatet av en medveten strategi och en förbehållning av att de har sin egen fabrik i Skeppshult. 

– Vi har hållit igen lite för vi vet att vi kan leverera. Det gör att vi inte har fyllt upp lagren med Skeppshultscyklar i handeln, säger Jonas Andersson, vd på Skeppshult. 

Huruvida de kommer nå upp till de siffrorna även nästa år återstår att se, risk finns att de blir något lägre. 

– Men vi kommer vara i paritet med årets siffra. I och med att vi inte gasat och tryckt upp vår försäljning så blir fallet lite mildare för oss, än de som har fått ut väldigt mycket och kanske har fulla lager i butik. Vi är smålänningar, vi är långsiktiga, om man gasar så gör man det med måtta. Den här långsiktigheten och strävan att inte bli jättestor har varit väldigt lyckosam för oss, säger Jonas Andersson. 

I en annan del av näringskedjan hittar vi Shimano, som levererar cykelkomponenter. Deras svenska totalomsättning för 2022 blir i princip exakt densamma som året innan. Jonas Bjelkmark, country manager på Shimano Nordic menar dock att den stora behållningen har de av sin försäljning till eftermarknaden – reservdelar som går direkt till butik. 

– Och om vi jämför med 2019 så har vi en ökning på 24 procent. Dessutom ser vi en rejäl försäljnings­ökning globalt. 

Även de har lidit av leveransproblemen de senaste åren, men i nuläget verkar det som att allt fler konsumenter satsar på att reparera och serva sina cyklar i stället för att köpa nytt. Det är en marknad som Shimano är stora på, som nu satsar ännu hårdare på sitt servicekoncept Shimano service center. 

– Men för 2024 förutspår vi att det kan komma att bli brist på produkter i stället, för nu bromsar många in sina inköp i handeln. Det kan nog svänga tillbaka igen.

Relaterat företag i Sportregistret

  • SCOTT Sports AB

    SCOTT Sports AB är en av Sveriges största leverantörer av cykel och sportutrustning. Huvudkontoret ligger i Uppsala och är dotterbolag till SCOTT Sports SA med huvudkontor i Schweiz. SCOTT Sports AB säljer, marknadsför och distribuerar ett brett sortiment av utrustning inom områdena cykel, vintersport, motorsport och löpning. Man ansvarar även för distribution av ett flertal andra varumärken inom cykel, sport och motorcykeltillbehör (se nedan).

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="29647" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]