Den svenska uppfinningen Vippy-peggen har godkänts av R&A och närmar sig marknaden.
Artikeln publicerades först på Svenskgolf.se
”Du har något här.”
Kommentaren var väldigt vanlig när svenske Kenth Lindgren stod i montern på PGA-mässan i Orlando i januari och förevisade sin uppfinning Vippy. Intresset och mottagandet var så pass stort att Vippy vann pris för ”Most Innovative Concept” på mässan.
Vippy är en peg som går att ställa in i önskad höjd och vippar utan att gå av när bollen slås:
Idén till peggen kom i januari 2021 när Kenth Lindgren lekte med en kattleksak i form av en vävd tub.
– Jag började vränga tuben genom sig själv och såg direkt formen av en pegg och insåg även att jag kunde justera den i höjd. En timme senare hade jag konstruerat min första prototyp. Bokade sedan en tid i golfhallen där jag i smyg testade den första Vippy-peggen, berättar Kenth Lindgren för svenskgolf.se.
Nya prototyper gjordes och en svensk patentansökan lämnades in och i december 2022 kungjordes det svenska patentet. Lindgren har även ansökt om internationella patent för att kunna sprida Vippy på flera marknader och skickat Vippy till R&A för godkännande. Den här veckan kom de tillbaka med ett väntat svar: ”No concerns”.
Nu väntar en mer storskalig produktion i nästa steg ihop med att få ut Vippy-peggen bredare på marknaden.
– Jag har valt att göra den möjlig för alla underlag. Rangemattor med hål eller slits, inomhusanläggningar med konstgräs utan hål eller slits. Naturligtvis kan vippy även användas ute på banan med naturgräs. När jag ändå är igång har jag utvecklat en variant med fast höjd och längre livslängd.
Vippy kommer lösa många problem för alla typer av golfare, tror Lindgren. Att kunna justera höjden ger spelare möjlighet att enkelt pröva sig fram till sin ideal pegghöjd. Justerbarheten gör också att flera spelare kan dela rangematta utan att behöva byta pegg när de turas om att slå.
Vad gör Vippy till en bättre peg att använda på rangen och banan än andra?
– Att slippa klippa av sin rangepegg till önskad höjd är skönt. Vi är nog många som råkat klippa lite snett eller för kort. Det kan man inte ha ogjort. En del upplever att gummipeggar är lite ”fläskiga” och känns i bollträffen. Vippy är extremt flexibel och böjer sig lättare än en träpegg i marken. Motståndet vid impact som knäcker träpeggar stjäl också lite energi. Jag har inga vetenskapliga belägg för att man slår längre med Vippy än övriga peggar. Men kortare blir det inte, säger Kenth Lindgren.
När Vippy går att köpa är inte klart men just nu arbetas det febrilt för att förädla peggen så att en storskalig produktion kan komma igång. Redan nu finns kontakter med återförsäljare och grossister.
Priserna är inte fastställda än men Lindgren tror att en Vippy med fast höjd kommer kosta 35 kronor och en med justerbar höjd kommer kosta 75 kronor.
– Det kan låta dyrt om man jämför med en gummi- eller silikonpeg men Vippy är en mekanisk innovation där ett flertal delar måste monteras ihop med precision och eftertanke.
Livslängd?
– Vi anstränger oss för att den ska bli extremt hållbar. Samtidigt är vi medvetna om att driverslag genererar otroliga krafter, så som vid alla typer av peggar kommer en bra bollträff något upp på bollen såklart att bidra till hållbarheten, säger Lindgren.