Klassikern: New Balance 574 – den perfekta pappaskon

Oavsett om du städar ur garaget, befinner dig på en uteservering eller håller ett föredrag som företagsledare kommer New Balances 574 passa för tillfället. Sedan lanseringen 1988 har den fotriktiga skon varit en ikon – oavsett tillfälle. Text: Joel Ågren

Med en väl avvägd mix av funktion och stil har New Balance kommit att bli en av de dominerande sneakerstillverkarna i världen. 

Jämte jättar som Adidas och Nike har dock New Balance alltid varit något av en underdog. En position som tjänat dem väl. Varumärket, som grundades 1906 i Boston av 33-årige britten William J Riley, hette ursprungligen New Balance Arch Support. Som namnet antyder nischade sig företaget initialt mot hålfotsinlägg, vilket också lade en stabil grund för varumärkets trovärdighet när det kommer till komfort och funktion. 

Sitt stora stilgenombrott fick New Balance med den i dag ikoniska modellen 574, en sko som kom att förändra streetwear-modet i grunden. 
Den fotriktiga lifestyle-skon, som lanserades 1988 som en prisvärd hybrid av de mer tekniska New Balance-löparskorna 575 och 576, blev en succé på egna meriter – helt utan draghjälp av dyr marknadsföring. I linje med varumärkets kaxiga devis ”endorsed by no one”, en blinkning till konkurrenternas massiva sponsrings- och reklamkampanjer på 80- och 90-talet, kom den mångsidiga skons framgångar istället organiskt. Mycket tack vare den amerikanska yuppie-eliten som mer än gärna brände sina Wall Street-pengar på Range Rovers, Walkmans, Ralpgh Lauren-kostymer och box fresh New Balance-sneakers. Med sin anspråkslösa design, överlägsna komfort, attraktiva prisbild och mångsidiga allround-funktion stack New Balances 574 ut i den grälla konkurrensen av tekniska sportskor. 

Och framgångarna skulle snart sträcka sig långt utanför vältrampade löpspår. I dag är den retrosnygga 574:an ett livsstilsattribut. Ett sätt att visa att man har koll utan att sticka ut. Den snart 25 år gamla modellen, som nyligen blivit uppdaterad till New Balance hållbarhetsprogram Green Leaf i syfte att minska skoproduktionens miljöpåverkan, kommer i dag i en rad olika färgkombinationer och samarbetssläpp, men puristerna väljer givetvis ett par klassiker i grå mocka. För den optimala pappalooken ska de här skorna bäras med ett par mellanblå pappajeans och en grå college-tröja.

I den här avdelningen berättar vi om ikoniska produkter med en spännande historia. Vi har flera klassiker på gång, men har du själv tips på en sådan produkt får du gärna mejla redaktionen: jesper.johansson@sportfack.se