Haglöfs stora lagerflytt – gått från 8 000 till 18 000 kvadrat

Från ett landskap till det andra. Från 8 000 kvadrat till mer än det dubbla. Haglöfs har flyttat sitt lager till en toppmodern anläggning i Eskilstuna.

Outdoor-boomen i spåren av pandemin innebar oväntat hög tillväxt för Haglöfs. Detta innebar att man snabbt tvingades fylla upp sina två lager i Avesta. Dessa räckte dock snart inte till och man tvingades hyra in sig på externa lokaler bara för att lagerföra alla produkter man hämtat hem.

Ohållbart i längden och problematiskt då man nu helt plötsligt fick problem att leverera sina produkter i tid. Lösningen blev en flytt. 

Martin Jungerts, Operations Director på Haglöfs, har varit ansvarig för flytten som innebar att de nu gjort sig hemma i en helt ny stad: Eskilstuna.
– Vi gjorde en geografisk analys och när vi tog flera saker i beräkning, såsom genomsnittligt avstånd till våra kunder, avstånd till hamnar, infrastruktur, utbud av transportörer och logistikaktörer och så vidare. Då hamnade vi här, säger Jungerts.
– Eskilstuna Logistikpark är en av Sveriges mes expansiva logistikregioner, och det som ligger bakom är från början ett bra arbete av Eskilstuna Kommun som satsat stenhårt på det här och för att de såg nyttan och möjligheten av att få hit arbetstillfällen till kommunen. Läget är optimalt, det är mindre än två timmar till Stockholm, man är snabbt i Göteborg.

Några av Haglöfs fördelar med flytten

  1. Ökad kapacitet och flexibilitet under både hög- och lågsäsong.
  2. Fler ordrar som levereras i tid, i en sändning och till fullo.
  3. Kortare leveranstider
  4. Optimerat transporterbjudande
  5. Ett centralt lager ger förutsättningar att konsolidera volymer med andra aktörer och därmed mer välfyllda transporter. 
  6. Sätter en basplatta för fortsatt utveckling.

Väl i Eskilstuna kommer Haglöfs också till väldigt fina fysiska förutsättningar. Fastighetsägaren har gjort en rejäl investering, och de helt nya lokalerna har skräddarsytts för Haglöfs. Få nackdelar med flytten från Avesta till Eskilstuna, med andra ord. Trots det hade de som ambition att stanna kvar i Dalarna.
– Vi ville vara kvar av flera anledningar. Personalen var förstås en av anledningarna, med all deras kompetens. Några nyckelpersoner valde faktiskt att följa med oss till Eskilstuna vilket vi är otroligt glada över och det kommer göra oss gott, säger Jungerts som också tillägger att det endast är lagerverksamheten i Avesta som flyttas, medan både kontorspersonal och butik kommer vara kvar på orten.

I Avesta hade Haglöfs ungefär 8 000 kvadratmeter lager uppdelat på två byggnader. Den ena för hårdvara som skor och väskor. Den andra för kläder. Nu samlas allt under samma tak och totalt ökar de ytan med cirka 10 000 kvadrat, till ungefär 18 000 kvadrat totalt. I kubik ökar man ännu mer då man i nya lagret kan lagra upp till cirka 11 meter.
– Här har vi en stor bottenplatta och högt i tak. Det är en modern fastighet där vi har samlat allt. 

Haglöfs lager är också större än vad de själva utnyttjar. Så en del av dessa 18 000 kvadratmetrar  hyr de i andra hand. Detta ger dem perfekta förutsättningar för att kunna stanna länge i lokalen. Men trots flytten menar Jungerts att man faktiskt sparar pengar genom att göra flytten från ett landskap till ett annat, med allt vad det innebär.
– Det är förstås en av de största investeringarna vi gjort inom operations. Men kostnaderna kommer trots allt bli lägre än vad de var tidigare – då vi tvingades hyra in oss på externa lager. Det är inte kostnadseffektivt att hyra in sig på temporära lager och interntransportera gods mellan dem, säger han.