Den skidande australiern öppnar egen butik och verkstad i Leksand

Dan Mifsud växte upp i Melbourne, Australien, men flyttade till Cairns för att det var för kallt i hans egen hemstad. Nu öppnar han upp sin nya sportbutik i Leksand efter att ha börjat uppskatta snön. Och målet är att framöver skapa en franchise.

Det har gått två dagar sedan Vasaloppet avgjordes och Dan Mifsud, startfältets ende (?) australiensare, berättar att kroppen nu har börjat återhämta sig. Efter måndagens värktabletter har han inte tagit någon på tisdagen och det är med entusiasm han berättar att de sista grejerna ska sättas på plats i hans nya lokaler. Dan’s Cykel och Skid har nämligen växt ur sin källarlokal i Leksand och därför flyttat 400 meter – för att nu ligga ännu mer centralt, mittemot Hemköp.
– Jag hade inte ens tänkt att starta en butik från första början. Jag jobbade tidigare som snickare men när det var lite svårt att få jobb tog jag emot cyklar som jag renoverade i garaget. I Australien var jag en framgångsrik mekaniker och när jag såg hur cyklarna lagades här insåg jag att det fanns en stor möjlighet för mig att komma in, då jag visste att jag själv kunde göra det bättre, säger Mifsud.

En cykel i garaget blev snart två. Och när djungeltrumman väl var igång var garaget fyllt till brädden med hojar i behov av en översyn. En källarlokal blev snart det bästa alternativet men nu har man alltså även växt ur den lokalen.

Till en början kommer endast cyklarna att finnas i den nya lokalen. Längdskidorna och vallaboden kommer vara kvar i den gamla så länge, då tiden efter Vasaloppet innebär lågsäsong. Målet är också att framöver hitta en ännu större lokal än den han nu installerar sig själv i. 
– Den här är en inte en permanent lösning. Lokalen är tre gånger så stor som den jag hade innan och känns faktiskt ännu större. Men det är fortfarande för litet. Jag skulle behöva minst dubbelt så mycket men jag ser den här flytten som en möjlighet att få butikens rykte att spridas. Läget är perfekt och det är större än tidigare.
– Men det har kostat lite att få allt i ordning så nu är målet att ta mig igenom sommaren utan att anställa någon. Det är bara att köra på.

Dan Mifsuds mekaniska kunskaper har också spridit sig bland elitåkarna i Sverige. Flera av de absolut skickligaste cyklisterna har använt sig av hans tjänster och Mifsud själv menar att det är ett bra bevis på att det han gör är bra.
– Jag vill inte skryta, för jag har märkt att man inte gör det i Sverige. Men jag försöker alltid vara bäst på det jag gör. Jag var den bäst betalde bilmekanikern i Australien och det var antagligen av en anledning.

Framgången på kort tid, källarlokalen började Mifsud använda 2018, har nu gjort att han funderar på att öppna en andra butik. Eller ja, snarare att någon annan ska göra det men under hans egen flagg. Än så länge är detta mest en dröm och förhoppning inför framtiden och Mifsud vet att det kommer bli klurigt att hitta rätt personer som öppnar i hans namn.
– De måste vara väldigt skickliga mekaniker och de måste också veta hur man arbetar med stötdämpare. I dags­läget har jag lite för lite av den här typen av arbete, jag skulle kunna göra tre gånger så mycket. Men det kommer med tiden.

Intresset för cykel- och skidåkning har sedan flytten från södra hemisfären till den norra bara ökat med åren. Men efter att ha börjat jobba med sin egen butik har tiden blivit mindre och möjligheterna att ge sig ut färre. Men under hösten 2022 hittade Mifsud till landsvägscykling och helt plötsligt har intresset återigen ökat. Nu är han med i en lokal cykelgrupp och det skulle inte förvåna speciellt många om det framöver inte bara är mountain bikes och trail bikes som säljs i butiken, utan även landsvägshojar. En annan spännande produkt som snart kommer säljas i den nyöppnade lokalen är hans eget cykelmärke.

Dan Mifsud har nämligen skapat DD Bikes, ett varumärke som till en början skapar hardtail trail bikes. Sportfack lär ha anledning att återkomma till hans eget cykelvarumärke framöver. För även om Dan Mifsud en gång i tiden flyttade från Melbourne till Cairns för att det var för kallt i hans hemstad, stortrivs han nu i Dalarna.
– Nu älskar jag det här klimatet. Jag ser barnen här och blir avundsjuk på att de får växa upp i de här olika väderförhållandena. Livet är verkligen bra här i Sverige.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="29165" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]