Stighudar till toppen: Trenden som är här för att stanna

Från att vara en udda del av den alpina världen till att mer och mer bli en del av alla ­åkares vardag. Touring har haft ett enormt genomslag och mycket tyder nu på att aktiviteten att gå upp för berget för att därefter åka ner är här för att stanna.

Alpinskidåkning måste inte innebära ankarlift, manchester och after-ski. Man kan också göra det mer extremt – samtidigt som det också är både mer socialt och givande. 

Touring, eller topptur det också heter, har liksom i smyg vuxit till att bli en gigant inom skidåkningen. Till en början var detta en alpföreteelse. Man tog sig från en stuga till en annan. Precis som nu var det då en social aktivitet men också en rejäl utmaning. Det var inte lättare förr, med tanke på att utrustningen både var tung och undermålig. 

Men företeelsen har trots allt överlevt – och nu är den större än någonsin. Per Jonsson Öhlin är en av medgrundarna till sidan Topptur.se. Han är också guide inom just ski touring och expert på området. Han säger att det finns flera faktorer till varför aktiviteten ökat så mycket i intresse. En stor katalysator var dock covid-19 – som dels stängde ner de vanliga liftsystemen och dels fick oss alla att vilja röra på oss mer än tidigare.

– Folk vill röra på sig och vara aktiva. Förr snackades det mer om hur många åk man gjort. Nu är det mer snack om hur många höjdmeter man gått eller fjäll man bestigit. Touring gör att man är mer närvarande och mindre stressad. Man blir mer belönad mentalt. 

– Samtidigt har många nu blivit nyfikna på att utforska berget. Jag upplever det också som att många som sysslat med friåkning nu istället håller på med topptur. Förr var det helikopter som gällde för att få många, orörda offpist-åk. Idag värdesätter många kvalitet och naturupplevelser i stället för kvantitet och det finns även ett annat hållbarhetstänk idag, säger Jonsson Öhlin. 

Från flera olika håll har alltså intresset för topptur ökat. Per Jonsson Öhlin berättar också att man inte ska underskatta den kommersiella sidan av det hela. 

Varumärken upptäckte att det fanns ett intresse av deras touringprodukter. Detta gjorde att man lade ner resurser för att utveckla produkterna som därmed nu är minst lika bra eller likvärdiga med de traditionella bindningarna och pjäxorna. Eller i alla fall tillräckligt bra för att man ska kunna använda dem oavsett vilken typ av skidåkning man sysslar med. 

– Branschen har omfamnat trenden. Kanske för att den är så hållbar, nytänkande och faktiskt modern. Man går upp för berget för egen maskin. Jag tror att fler vill upptäcka det här framöver. Det är verkligen kanonbra för hälsan och jag tror att allt fler kommer utveckla produkter som blir mer allsidiga och bättre anpassade för ski touring och högpulsaktiviteter. Konsumenten vill köpa en skida, en bindning och ett skidställ. Det ska funka över hela berget i alla aktiviteter och väder, säger Jonsson Öhlin.

Ytterligare ett tecken på att topptur är här för att stanna kan man hitta i Tänndalen. 

Här har nämligen Hamra Syd öppnat, en hel anläggning helt tillägnad toppturaktiviteter. Inga liftar, inga nedfarter. Det enda man gjort som anläggning är att ha skapat både enkla och tuffa leder upp till toppen för den som vill knata upp. Dessutom har man också i lagom mängd glesat ut på sydsidan för att lössnön ska ligga kvar samtidigt som det blir enklare och roligare att åka. Att skidanläggningar anpassar sig för att skapa en produkt till touring-utövare säger mycket om hur långt trenden kommit.

– Det bästa med det här är att man tar sig till platser man annars inte tar sig till. Det är tydligt att många uppskattar det här. Man får motion och avkoppling.

– Jag tycker det är modigt och nytänkande av en skidort att skapa ett ski touring-område då den produkten hotar den traditionella inkomsten från liftkortsförsäljning. Det ska bli spännande att se deras utveckling och jag är övertygad om att det kommer fler liknande intiativ framöver. 

Och det här fungerar att hålla på med i  Sverige?

– Absolut! Du behöver inte åka till Alperna för att gå på topptur. I Sverige har vi oändligt med orörd och vacker natur genom hela vår fjällkedja. Topptur.se är ju ett bevis på just detta.

– För den som tar på sig stighudarna och tar sig lite längre bort väntar en fantastik belöning i form av upplevelser och förhoppningsvis mjuk och orörd snö. Aktiviteten kräver såklart mer av dess utövare i form av fysisk kapacitet och kunskap men detta tror jag snarare inspirerar och motiverar än att det avskräcker människor.