Sandqvist inför fyradagarsvecka: ”Du presterar bra om du mår bra”

Sandqvist har valt att lämna måndag-till-fredag för att istället tillåta sin personal att endast arbeta fyra dagar i veckan. Målet är nu att effektivisera för att man inte ska göra mindre arbete i veckan.

Under de senaste åren har en trend börjat bubbla gällande en arbetsvecka och hur lång den är. Flera har testat att skapa arbetsveckor som utgår från att helgen består av tre dagar, istället för två.

Just detta har Caroline Lind, vd på Sandqvist, varit intresserad av. Och nu slår man slag i saken. Från och med 27 februari arbetar Sandqvists personal med fyradagarsveckor.
– Vi har funderat på det en längre tid. Jag har läst väldigt mycket om det och alltid tyckt det varit intressant. Att jobba smartare och att jobba hållbart på ett annat sätt. Så vi ville testa detta och ge våra medarbetare något nytt, säger Lind till Sportfack.

Förändringen gör att man som anställd hos Sandqvist får välja på att jobba alla fem dagar i veckan men att arbetsdagarna är kortare, eller att man helt enkelt är ledig på antingen måndagen eller fredagen. Målet är givetvis att samma mängd arbete ska ske på arbetsplatsen som tidigare men på kortare tid och Lind berättar att man satt upp en plan för detta.
– Vi ska lära oss att bli effektivare och mer produktiva. Nu blir det extremt viktigt att fokusera på det som är viktigt och på det som skapar värde. Därför ska vi nu gå en utbildning för att lära oss att fokusera och prioritera det som är viktigast. Vi ska förbättra vår struktur vilket ska tillåta mer tid vid sidan av.
– Det här innebär att man som anställd hos oss får mer tid vid sidan av arbetet. Vi är övertygade om att du presterar bra om du mår bra. Vi vill ha tid för återhämtning, sömn och fritid. Det gör att man presterar bättre på jobbet.

Efter att Sandqvist meddelat om förändringen har många hört av sig med glädje och känslan är att fler vill införa den här typen av arbete. Lind själv är nöjd med den ”peppiga stämningen” angående förändringen de ska genomföra.

Målet nu är att se till att arbetet inom företaget blir än mer effektivt för att detta ska fungera.
– Jag skulle väl inte säga att det varit ineffektivt redan innan. Vi har drivit det här företaget framgångsrikt. Men man kan alltid förbättra och förfina, bli mer effektiv i det man gör. Därför är utbildningen i det här så bra. Den kommer ge oss bättre verktyg och göra det enklare att hantera sin arbetsdag och sin planering.

Vad ser ni för risker med det här?
– Som vi upplever det finns en risk att man som anställd känner en stress. Samma uppgifter ska göras på mindre tid. Därav utbildningen för att skapa stressfri produktivitet. Jag tror det går att göra saker bättre, vi får rannsaka oss själva.
– En typisk grej som vi ska titta på är om man verkligen måste bjuda in så många till ett möte? Det är vanligt att flera bjuds in som inte relevanta för mötet och därför slösar man bort andras tid.

Inledningsvis har ungefär 70 procent av Sandqvists anställda valt modellen att vara helt lediga ytterligare en dag i veckan medan resterande valt att gå ner i arbetstid men jobba fem dagar i veckan. Caroline Lind själv planerar för att anpassa sig beroende på hur arbetsveckan ser ut. Fyradagarsveckorna kommer inledningsvis att pågå i ett halvår innan man gör en utvärdering för att se om det fungerar.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="28608" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]