Svenska Kang tillverkar teleskopstav av linfiber

Efter succén med bambu väljer Kang att använda sig av lin när de nu presenterar sin nya teleskopstav. – Vi ville ta fram en stav som tål riktigt hård åkning, säger Amelia Lembke.

Naturvärnande Kang, det svenska stavmärket från Jämtland, har tagit fram en ny produkt. Varumärket introducerar en ny teleskopstav tillverkad i naturligt ekologiska linfiber, med löstagbara remmar.

– Vi ville ta fram en stav som tål riktigt hård åkning på berget och samtidigt har ett lågt ekologiskt fotavtryck. Genom att tillverka staven i Sverige och av lin har vi gjort precis det, säger Amelia Lembke, produktutvecklingschef för Kang.

Teleskopstavar har historiskt nästan uteslutande varit tillverkade i aluminium eller kolfiber. Kang, som bland annat gjort stavar av bambu, har alltså valt att gå en annan väg med sina nya teleskopstavar gjorda av lin. Linet odlas i Frankrike och har hälften så stort Co2-utsläpp som aluminium tillverkat i Kina, och fem gånger lägre fotavtryck än kolfiber. Kang menar också att linfibern har bra egenskaper för att användas på hög altitud och i djup pudersnö.

Till den innovativa produkten har Kang också adderat ett klicksystem för remmen. Detta gör produkten säkrare om man befinner sig i en lavinterräng, då man kan undvika skador av stavarna samtidigt som man lättare kan utlösa sin lavinryggsäck.

Staven har utvecklats av Kang, Rise, Piteå Science Park och Högskolan i Borås. Skaften till staven tillverkas i Piteå, plastdelarna i Eskilstuna och slutmonteringen sker i Kangs fabrik i Åre.

– Det känns fantastiskt kul att vi från och med den här säsongen tillverkar alla våra stavar i Sverige. Det trodde vi inte när vi satte i gång 2014, säger Carl Norinder, medgrundare och VD för Kang.

– Likt våra populära bambustavar klarar linstavar högre påfrestning än den genomsnittliga aluminiumstaven och spricker inte lika enkelt som en kolfiberstav. Den har grymma friåkningsegenskaper helt enkelt, säger Amelia Lembke.

Kang Next Generation

Justerbar stavlängd 100 – 135 centimeter.
Justerbar handledsrem med unikt klicksystem
Förlängt EVA grepp på 30 cm
Vikt 550 gram
Finns i färgerna svart, senapsgul och greige.
5 års garanti.