Craghoppers lanserar fleece – till 30 procent skapad av föroreningar

Lanzatech har skapat ett sätt att göra föroreningar till ett nytt ­material. Craghoppers har med hjälp av deras koldioxidfermentering skapat en helt ny fleece-serie.

Det amerikanska företaget Lanzatech har efter väldigt många år av forskning hittat en bakterie som kan bryta ner koldioxid och förädla det till ett material att använda framgent. Lanzatech har redan skapat ett systerföretag som på detta vis skapar flygbränsle. Deras material kan också förädlas till pellets som därmed kan bli fysiska produkter. Än så länge är man tidig i utvecklingsprocessen och det är än så länge kostsamt för företag att använda sig av den nya tekniken. Men faktum är att schampoo-flaskor och andra behållare redan skapats av koldioxid.

Materialet skapas på så sätt att Lanzatech skapar anläggningar i direkt anslutning till andra fabriker. En av anläggningarna finns i Kina och en i Belgien. Den i Europa är på andra sidan vägen från ett stålverk. Så alla utsläpp därifrån kommer genom ett slutet system till Lanzatechs anläggning där man via en bakterie och fementering skapar ethanol.

Men det är inte bara hårdplast som kan skapas av den nya teknologin. Nu ska nämligen nästa bransch ge sig in i den extremt miljövänliga verksamheten. Outdoorvarumärket Craghoppers har nämligen lanserat en fleecetröja som till 30 procent består av Lanzatechs pellets, skapade av luftföroreningar – vilket resulterat i en Ispo Award för den låga klimatpåverkan.

De övriga 70 procenten av den återvunna polyestern är också återvunnen på det mer normala sättet genom plastflaskor. I kollektionen finns fyra plagg, full- och halvzip för dam och herr. Tröjorna finns i fyra olika färger och modellerna har tagits fram med hjälp av programmering, vilket lett till att de minskat antalet prototyper (och därmed skonat miljön). Craghoppers har också skapat en konstruktion med sömmar som ger mindre spill.
– Man har än så länge inte lyckats få fram tillräckligt med material för att tröjorna till 100 procent ska vara tillverkade av materialet skapat av koldioxid, säger Kristen Allison som arbetar på Lanzatech.
– Det har tagit 15 år att ta fram den nya teknologin och mycket är i start­groparna.

Joanne Black är Managing Director på Craghoppers. Hon gläds över att de nu vunnit sin tredje Ispo award de senaste fyra åren.
– Det här fortsätter förstärka att det arbete vi gjort för att reducera vår klimatpåverkan i varje steg, att producera mer hållbara produkter, samtidigt som vi bygger produkter för en längre tid.
– Vi är exalterade över vad framtiden kommer ge oss med Co2renu-teknologin. Vår nya fleece kommer att intressera många, men det här är bara början och vi ser fram emot att skapa ännu fler hållbara outdoorprodukter som ska vara tillgängliga för fler.

CO2-kollektionen, med de två tröjorna, kommer att finnas tillgänglig i butik från och med september 2023. Jennifer Holmgren, vd på Lanzatech, är också mycket glad över vad Craghoppers skapat med deras material.
– Vår vision om en utsläppsfri framtid är en där koldioxidutsläpp byggs in i produktionskedjan för att vi på så sätt inte längre ska extrahera koldioxid från marken. CO2Renu-linjen från ­Craghoppers är ett perfekt exempel på hur man kan bädda in koldioxid i nya produkter tillsammans med hållbar design och hållbara konstruktionsmetoder.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="27526" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]