Skor och kläder sålde bra i september – men nu är det ovisst

Starka september visade fina siffror när en ny höstgarderob skulle införskaffas. Men nu ser det mörkt ut, menar Svensk Handel.

Trots det oroliga läget i världen och med inflation, elkris och annat har kunder fortsatt haft ett behov av att handla kläder och skor. Detta visar Svensk handels senaste mätningar. Men trots de fina siffrorna är det osäkert framöver.

– Det är givetvis glädjande att septembersiffrorna är på plus, givet det osäkra läget handeln befinner sig i, med hög inflation, höjda boräntor och dyrare elräkningar. Man ska även komma ihåg att september är en månad då vi gärna uppdaterar garderoberna efter sommaren, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

– Samtidigt ska man inte dra allt för stora växlar av månadens positiva siffror. Modehandeln går en tuff vinter till mötes. Lönsamheten minskar då inköpspriserna ökar och kunderna håller hårdare i plånboken. Det är svåra utmaningar för en redan hårt prövad bransch.

Enligt Larsen är det många inom handeln som nu känner en oro över kommande, potentiella, hyreshöjningar.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="27121" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]